Ziemniaczki po meksykańsku. Smakowita przekąska na domówkę
Faszerowane ziemniaki z meksykańskim farszem to doskonała propozycja na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Wystarczy raz spróbować, by zakochać się w tym smaku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 0,5 kg mielonego mięsa
- 2 kg ziemniaków
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- ostra, mielona papryka
- Ziemniaki gotować w łupinkach przez ok. 10 min. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę.
- Dodać mięso i całość smażyć przez ok. 5 min. Następnie dodać pokrojone pomidory, fasolę, kukurydzę i koncentrat pomidorowy.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką.
- Ostudzone ziemniaki przekroić na pół i łyżeczką wydrążyć środek. Następnie wypełnić je farszem.
- Ziemniaki z farszem owinąć folią aluminiową i zapiekać w piekarniku nastawionym na 180 st. C przez 30 min.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze