Trwa ładowanie...
d2cnfso

Dania z ziemniaków

iStock
Źródło: iStock

Pyry, kartofle, ziemniaki, bulwy czy grule. Nieważne jak je nazywamy, ważne, że są podstawą polskiej kuchni. Można je przyrządzać na tysiące sposobów. Wystarczy tylko kilka dodatków, by z ziemniaków móc wyczarować naprawdę smaczną i oryginalną potrawę.

Ziemniaki stanowią integralną część wielu uwielbianych przez Polaków dań. Warto wiedzieć, że zaserwowane w umiejętny, a także w oryginalny sposób, potrafią pobudzić zmysły i sprawić, że zwykły obiad zamienia się w prawdziwą ucztę.

Wielkopolska i Podlasie to regiony, w których możemy spróbować wielu ziemniaczanych dań. Na czele znajdują się oczywiście pyry z gzikiem oraz babka ziemniaczana.

Ziemniaki można przyrządzić na wiele pysznych sposobów. Kopytka, kluski, kartacze, frytki, placki, zapiekanki, krokiety, chipsy, puree to tylko niektóre z nich. Ziemniaki to niezastąpiony dodatek do zup oraz sałatek. Ziemniaki nadają się do gotowania, smażenia, pieczenia. Można je także faszerować.

Gotowane młode ziemniaki z koperkiem i masłem to obowiązkowy dodatek do letniego obiadu. Kiedy do odcedzonych ugotowanych bulw dodamy odrobinę masła i śmietany lub ciepłego mleka, a następnie zgnieciemy lub zblendujemy, otrzymamy idealnie kremowe puree. Puree doskonale komponuje się kotletami mielonymi lub schabowymi oraz z zawiesistymi sosami i pieczonym mięsem.

Ziemniaki pieczone z ziołami i oprószone parmezanem sprawdzą się jako samodzielna przekąska. Jednak również dobrze smakują w roli dodatku do dania głównego. Szwedzi zajadają się natomiast ziemniakami Hasselback. Jak przyrządzić to danie? Nie ma nic prostszego. Bulwy nacinamy cienko i zapiekamy z masłem, oliwą, rozmarynem i grubo mieloną solą.

Jednym z tradycyjnych niemieckich dań jest sałatka ziemniaczana. Dodajemy do niej również ogórki konserwowe, dużą ilość koperku i majonezowy sos. Z kolei w Hiszpanii możemy spróbować tortilli de patatas. Również w kuch francuskiej znajdziemy dania oparte na tych bulwach. Gratin dauphinois to warstwy zapiekanych ziemniaków zanurzone w kremowym sosie.

Przepisy

d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj