Trwa ładowanie...
d2cnfso
11-06-2021 07:05

Nadziewane placki ziemniaczane. Lwowski przepis na nietypowe danie

Przepis

Jeśli lubicie placki ziemniaczane, w tej wersji również je pokochacie. Chrupiące, smakowicie złociste placki, skrywające w swym wnętrzu soczyste i delikatne mięso to danie, które znane jest Litwinom, ale również Ukraińcom. Dlaczego nasi sąsiedzi tak kochają faszerowane placki ziemniaczane? Sprawdźcie sami.

d2cnfso
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 400 g mielonej wieprzowiny (szynka lub łopatka)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1-2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, ¼ łyżeczki papryki, ½ łyżeczki majeranku
Przepis
  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce – tak jak w przypadku klasycznych placków ziemniaczanych – i odstawić na sicie, by wypłynął nadmiar płynu.
  • Jedną cebulę również zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków, a drugą pokroić w drobną kostkę.
  • Do mięsa dodać posiekaną cebulę, sól, pieprz, ostrą paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Ziemniaki odcisnąć z nadmiaru płynu, doprawić je obficie solą i pieprzem oraz wsypać majeranek, dodać jajko i mąkę.
  • Wyrobić na gładką masę i odstawić.
  • Z mięsa wyrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, a na patelni rozgrzać olej.
  • Na olej wykładać po 1 łyżce masy ziemniaczanej, a gdy się zrumieni – na wierzchu układać rozpłaszczone kulki z mięsa.
  • Przykryć kolejną łyżką masy ziemniaczanej i odwrócić placek na drugą stronę – należy pamiętać, że zarówno warstwy ziemniaków, jak i mięsa, powinny być bardzo cienkie.
  • Smażyć, dopóki placek nie zrumieni się, a następnie wykładać każdy na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami – może to być kwaśna śmietana, keczup, a nawet sos pieczarkowy czy surówka z kapusty kiszonej bądź colesław.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nadziewane placki ziemniaczane. Lwowski przepis na nietypowe danie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj