Nadziewane placki ziemniaczane. Lwowski przepis na nietypowe danie

Jeśli lubicie placki ziemniaczane, w tej wersji również je pokochacie. Chrupiące, smakowicie złociste placki, skrywające w swym wnętrzu soczyste i delikatne mięso to danie, które znane jest Litwinom, ale również Ukraińcom. Dlaczego nasi sąsiedzi tak kochają faszerowane placki ziemniaczane? Sprawdźcie sami.

Litewskie placki ziemniaczaneLitewskie placki ziemniaczane
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 400 g mielonej wieprzowiny (szynka lub łopatka)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1-2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, ¼ łyżeczki papryki, ½ łyżeczki majeranku

Przepis

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce – tak jak w przypadku klasycznych placków ziemniaczanych – i odstawić na sicie, by wypłynął nadmiar płynu.
  • Jedną cebulę również zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków, a drugą pokroić w drobną kostkę.
  • Do mięsa dodać posiekaną cebulę, sól, pieprz, ostrą paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Ziemniaki odcisnąć z nadmiaru płynu, doprawić je obficie solą i pieprzem oraz wsypać majeranek, dodać jajko i mąkę.
  • Wyrobić na gładką masę i odstawić.
  • Z mięsa wyrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, a na patelni rozgrzać olej.
  • Na olej wykładać po 1 łyżce masy ziemniaczanej, a gdy się zrumieni – na wierzchu układać rozpłaszczone kulki z mięsa.
  • Przykryć kolejną łyżką masy ziemniaczanej i odwrócić placek na drugą stronę – należy pamiętać, że zarówno warstwy ziemniaków, jak i mięsa, powinny być bardzo cienkie.
  • Smażyć, dopóki placek nie zrumieni się, a następnie wykładać każdy na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Podawać z ulubionymi dodatkami – może to być kwaśna śmietana, keczup, a nawet sos pieczarkowy czy surówka z kapusty kiszonej bądź colesław.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia