Nadziewane placki ziemniaczane. Lwowski przepis na nietypowe danie

Jeśli lubicie placki ziemniaczane, w tej wersji również je pokochacie. Chrupiące, smakowicie złociste placki, skrywające w swym wnętrzu soczyste i delikatne mięso to danie, które znane jest Litwinom, ale również Ukraińcom. Dlaczego nasi sąsiedzi tak kochają faszerowane placki ziemniaczane? Sprawdźcie sami.

Litewskie placki ziemniaczaneLitewskie placki ziemniaczane
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 400 g mielonej wieprzowiny (szynka lub łopatka)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1-2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, ¼ łyżeczki papryki, ½ łyżeczki majeranku

Przepis

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce – tak jak w przypadku klasycznych placków ziemniaczanych – i odstawić na sicie, by wypłynął nadmiar płynu.
  • Jedną cebulę również zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków, a drugą pokroić w drobną kostkę.
  • Do mięsa dodać posiekaną cebulę, sól, pieprz, ostrą paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Ziemniaki odcisnąć z nadmiaru płynu, doprawić je obficie solą i pieprzem oraz wsypać majeranek, dodać jajko i mąkę.
  • Wyrobić na gładką masę i odstawić.
  • Z mięsa wyrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, a na patelni rozgrzać olej.
  • Na olej wykładać po 1 łyżce masy ziemniaczanej, a gdy się zrumieni – na wierzchu układać rozpłaszczone kulki z mięsa.
  • Przykryć kolejną łyżką masy ziemniaczanej i odwrócić placek na drugą stronę – należy pamiętać, że zarówno warstwy ziemniaków, jak i mięsa, powinny być bardzo cienkie.
  • Smażyć, dopóki placek nie zrumieni się, a następnie wykładać każdy na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Podawać z ulubionymi dodatkami – może to być kwaśna śmietana, keczup, a nawet sos pieczarkowy czy surówka z kapusty kiszonej bądź colesław.
Wybrane dla Ciebie
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze