Nadziewane placki ziemniaczane. Lwowski przepis na nietypowe danie
Jeśli lubicie placki ziemniaczane, w tej wersji również je pokochacie. Chrupiące, smakowicie złociste placki, skrywające w swym wnętrzu soczyste i delikatne mięso to danie, które znane jest Litwinom, ale również Ukraińcom. Dlaczego nasi sąsiedzi tak kochają faszerowane placki ziemniaczane? Sprawdźcie sami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- 1 kg ziemniaków
- 400 g mielonej wieprzowiny (szynka lub łopatka)
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- 1-2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, ¼ łyżeczki papryki, ½ łyżeczki majeranku
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce – tak jak w przypadku klasycznych placków ziemniaczanych – i odstawić na sicie, by wypłynął nadmiar płynu.
- Jedną cebulę również zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków, a drugą pokroić w drobną kostkę.
- Do mięsa dodać posiekaną cebulę, sól, pieprz, ostrą paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Ziemniaki odcisnąć z nadmiaru płynu, doprawić je obficie solą i pieprzem oraz wsypać majeranek, dodać jajko i mąkę.
- Wyrobić na gładką masę i odstawić.
- Z mięsa wyrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, a na patelni rozgrzać olej.
- Na olej wykładać po 1 łyżce masy ziemniaczanej, a gdy się zrumieni – na wierzchu układać rozpłaszczone kulki z mięsa.
- Przykryć kolejną łyżką masy ziemniaczanej i odwrócić placek na drugą stronę – należy pamiętać, że zarówno warstwy ziemniaków, jak i mięsa, powinny być bardzo cienkie.
- Smażyć, dopóki placek nie zrumieni się, a następnie wykładać każdy na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami – może to być kwaśna śmietana, keczup, a nawet sos pieczarkowy czy surówka z kapusty kiszonej bądź colesław.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze