Smażone ziemniaki. Prosto, smacznie, tanio
Bratkartofle to danie, które znają zarówno miłośnicy kuchni niemieckiej, jak i śląskiej. Jednak bez względu na pochodzenie połączenie smażonych ziemniaków z kiełbasą i cebulą tworzą smaczne, a zarazem sycące danie. Z dodatkiem rozmarynu i koperku może przypaść do gustu największym sceptykom. Do przygotowania tej potrawy możemy wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z poprzedniego obiadu. Będzie więc prosto, oszczędnie i pysznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g ziemniaków
- 300 g kiełbasy
- 2 cebule
- koperek
- rozmaryn
- sól
- pieprz
- olej
Ziemniaki gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Dusimy na oleju, aż do momentu, gdy cebula się zeszkli. Dodajemy do nich pokrojone wystudzone ziemniaki i smażymy przez kilka minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną rozmarynu i koperku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze