Węgierski bogracz, który możesz zrobić w domu
Pyszna i sycąca potrawa jednogarnkowa, która tradycyjnie powinna być przyrządzana w żeliwnym kociołku, rozszerzającym się ku górze. Obowiązkowym składnikiem bogracza jest podsmażone na smalcu mięso wołowe, długo duszone z pomidorami i papryką.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 1,20 kg wołowiny
- 20 dkg słoniny
- 2 duże cebule
- 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie
- po 1 papryce czerwonej, żółtej, zielonej
- 5 papryczek pepperoni
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżeczki kminku
- 5 ząbków czosnku
- przyprawy jak do gulaszu
- 1 puszka fasoli konserwowej czerwonej
- 1 puszka fasoli białej
- 1/2 litra bulionu
- pieprz
- Skroić słoninę w drobną kostkę, stopić na patelni. Pokroić w kostkę wołowinę i obsmażyć na stopionej słoninie. Przesypać do woka lub innego rondla o grubym dnie.
- Cebule pokroić w kostkę i zrumienić ją na tłuszczu pozostałym po obsmażeniu wołowiny, a następnie dodać do mięsa. Dodać drobno posiekany czosnek, pomidory z zalewą, zalać bulionem rosołowym, do smaku dodać kminek i przyprawę do gulaszu.
- Dusić na małym ogniu około 1,5 godziny, do miękkości mięsa od czasu do czasu mieszając i uzupełniając wodą.
- Pokrojone w kostkę ziemniaki dodać do potrawy gdy mięso zaczyna być miękkie.
- Po około 15 minutach dołożyć pokrojoną w średnią kostkę paprykę, natomiast pepperoni w drobną kostkę.
- W tym samym czasie dodać odcedzoną fasolę czerwoną i białą wymieszać i doprawić pieprzem.
- Po około 15 minutach potrawa nadaje się do spożycia. Podawać z chlebem razowym. Najlepsza jest na drugi dzień
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze