Węgierska zupa gulaszowa
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 700 g mięsa wieprzowego lub wołowego pokrojonego w kostkę
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 3 czerwone papryki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 duża marchew
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- 2 małe cebule
- 2 łyżki smalcu
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżki ostrej papryki w proszku
- majeranek
- sól
- pieprz
W dużym garnku z grubym dnem roztapiamy smalec. Podsmażamy na nim pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie mięso. Wsypujemy ostrą i słodką paprykę w proszku, pomidory z puszki i jeszcze chwilę smażymy. Dolewamy bulion, dodajemy pokrojoną drobno paprykę i marchew. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze pół godziny.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze