Siekane kotleciki drobiowe z warzywami. Pyszny pomysł na obiad
Jeśli znudziły się wam schabowe i mielone, mamy dla was pomysł na coś pysznego. Poznajcie przepis na siekane kotleciki drobiowe z papryką i dynią. Będą świetnie smakowały z ziemniakami i sałatką lub po prostu z dipem czosnkowym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ½ dyni hokkaido,
- czerwona papryka,
- podwójna pierś z kurczaka,
- cebula,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki mąki,
- 2-3 jajka,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- natka pietruszki,
- olej do smażenia.
Mięso umyj, oczyść i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Cebulę również drobno posiekaj, dodaj do kurczaka i dokładnie wymieszaj. Dodaj jajka, majonez, mąkę, poszatkowaną natkę pietruszki oraz sól i świeżo zmielony pieprz. Masę ponownie wymieszaj, aby składniki się połączyły i włóż na pół godziny do lodówki. W tym czasie umyj dynię, usuń z niej pestki, a miąższ zetrzyj na dużych oczkach tarki (jeśli używasz innej dyni niż hokkaido, musisz ją przed starciem obrać). Paprykę także umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Po upływie 30 minut wyjmij kurczaka z lodówki i wymieszaj ze startą dynią i kawałkami papryki. Kotleciki smaż z obu stron na gorącym tłuszczu na złoty kolor.
Zobacz także wideo: Sałatka z kurczakiem, gorgonzolą i gruszkami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze