Trwa ładowanie...
d2cfxw6

Pierś z kurczaka

123
Źródło: 123

Uwielbiamy przygotowywać dania z piersi z kurczaka. Są łatwo dostępne, stosunkowo tanie oraz bardzo uniwersalne. Zobacz, jak można wykorzystać piersi z kurczaka w kuchni.

W Polsce uwielbiamy jeść potrawy z piersi kurczaka. Smażymy je, gotujemy, dusimy, podajemy w formie panierowanych kotletów lub serwujemy jako dodatek do sałatek, sosów czy kanapek. Lista przepisów, w których uwzględniony jest ten rodzaj mięsa, jest naprawdę bardzo długa. Dania z piersi z kurczaka przygotowujemy na co dzień, ale także podajemy w czasie różnych przyjęć i uroczystości. Takie potrawy uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Pierś z kurczaka – jak wybrać dobre mięso?
W ostatnim czasie dużo mówi się o jakości mięsa, które możemy kupić w sklepach. Bez względu na to, czy kupujemy drób, wieprzowinę czy wołowinę, zawsze powinniśmy mieć na uwadze pochodzenie naszego produktu. Oczywiście najlepszym i najbardziej ekologicznym rozwiązaniem będzie zaopatrywanie się w mięso u lokalnych dostawców. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, za każdym razem dokładnie sprawdzajmy pochodzenie naszej piersi z kurczaka. Jeśli chcemy mieć pewność, że kurczaki nie były karmione hormonami lub antybiotykami, wybierajmy te produkty, które są certyfikowane.

Pierś z kurczaka – wartości odżywcze
Jedzenie piersi z kurczaka zaleca się wszystkim osobom, które intensywnie ćwiczą i chcą rozbudować masę mięśniową. Dzieje się tak, ponieważ to właśnie w mięsie z kurczaka znajdziemy bardzo dużo białka. Jest go zdecydowanie więcej niż chociażby w wieprzowinie czy wołowinie. Dodatkowo jedzenie mięsa z piersi kurczaka zaleca się osobom, które mają problemy z ciśnieniem krwi lub są na diecie odchudzającej. Co więcej, jedząc potrawy z kurczaka dostarczamy naszemu organizmowi witaminy z grupy B oraz sporo składników mineralnych – cynk, fosfor, magnez czy selen.

Pierś z kurczaka – wykorzystanie w kuchni
Istnieje wiele sposobów na to, jak wykorzystać w kuchni pierś z kurczaka. W Polsce bardzo popularne są panierowane kotlety z piersi kurczaka. Najczęściej smaży się je na oleju, a następnie podaje z dodatkiem ryżu lub ziemniaków. Osoby, które są na diecie odchudzającej swoją porcje kurczaka przygotują bez użycia tłuszczu na patelni teflonowej. Takie mięso można następnie pokroić i podać w towarzystwie warzyw ugotowanych na parze.

Kawałki piersi kurczaka wykorzystuje się także jako dodatek do wielu sosów – grzybowych, pomidorowych czy wielowarzywnych. Dodatkowo jest to mięso, które w wielu domach używane jest do robienia wywaru do zupy.

Przepisy

d2cfxw6
d2cfxw6
d2cfxw6
d2cfxw6
d2cfxw6
d2cfxw6
Więcej tematów
d2cfxw6

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj