Pierś z kurczaka
Uwielbiamy przygotowywać dania z piersi z kurczaka. Są łatwo dostępne, stosunkowo tanie oraz bardzo uniwersalne. Zobacz, jak można wykorzystać piersi z kurczaka w kuchni.
W Polsce uwielbiamy jeść potrawy z piersi kurczaka. Smażymy je, gotujemy, dusimy, podajemy w formie panierowanych kotletów lub serwujemy jako dodatek do sałatek, sosów czy kanapek. Lista przepisów, w których uwzględniony jest ten rodzaj mięsa, jest naprawdę bardzo długa. Dania z piersi z kurczaka przygotowujemy na co dzień, ale także podajemy w czasie różnych przyjęć i uroczystości. Takie potrawy uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Pierś z kurczaka – jak wybrać dobre mięso?
W ostatnim czasie dużo mówi się o jakości mięsa, które możemy kupić w sklepach. Bez względu na to, czy kupujemy drób, wieprzowinę czy wołowinę, zawsze powinniśmy mieć na uwadze pochodzenie naszego produktu. Oczywiście najlepszym i najbardziej ekologicznym rozwiązaniem będzie zaopatrywanie się w mięso u lokalnych dostawców. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, za każdym razem dokładnie sprawdzajmy pochodzenie naszej piersi z kurczaka. Jeśli chcemy mieć pewność, że kurczaki nie były karmione hormonami lub antybiotykami, wybierajmy te produkty, które są certyfikowane.
Pierś z kurczaka – wartości odżywcze
Jedzenie piersi z kurczaka zaleca się wszystkim osobom, które intensywnie ćwiczą i chcą rozbudować masę mięśniową. Dzieje się tak, ponieważ to właśnie w mięsie z kurczaka znajdziemy bardzo dużo białka. Jest go zdecydowanie więcej niż chociażby w wieprzowinie czy wołowinie. Dodatkowo jedzenie mięsa z piersi kurczaka zaleca się osobom, które mają problemy z ciśnieniem krwi lub są na diecie odchudzającej. Co więcej, jedząc potrawy z kurczaka dostarczamy naszemu organizmowi witaminy z grupy B oraz sporo składników mineralnych – cynk, fosfor, magnez czy selen.
Pierś z kurczaka – wykorzystanie w kuchni
Istnieje wiele sposobów na to, jak wykorzystać w kuchni pierś z kurczaka. W Polsce bardzo popularne są panierowane kotlety z piersi kurczaka. Najczęściej smaży się je na oleju, a następnie podaje z dodatkiem ryżu lub ziemniaków. Osoby, które są na diecie odchudzającej swoją porcje kurczaka przygotują bez użycia tłuszczu na patelni teflonowej. Takie mięso można następnie pokroić i podać w towarzystwie warzyw ugotowanych na parze.
Kawałki piersi kurczaka wykorzystuje się także jako dodatek do wielu sosów – grzybowych, pomidorowych czy wielowarzywnych. Dodatkowo jest to mięso, które w wielu domach używane jest do robienia wywaru do zupy.