Kotlety z piersi kurczaka
Szybkie i smaczne kotlety z kurczaka to nieco lżejsza wersja tradycyjnych schabowych. Świetnie smakują z opiekanymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Kroję pierś kurczaka na trzy części. Odcinam tzw. polędwiczkę, a pozostałą pierś kroję wzdłuż, żeby powstały dwa cienkie kotlety. Nigdy nie rozbijam piersi kurczaka, bo uważam, że to zbyt delikatne mięso.
Nie solę, nie pieprzę takich kotletów, tylko obficie posypuję słodką papryką i przyprawą do grilla, zostawiam na chwilkę do "przegryzienia". Nie uznaję w panierce mąki, zanurzam więc mięso w rozbełtanym jajku, a potem w bułce tartej i kładę na rozgrzany tłuszcz.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl