Kotlety z piersi kurczaka
Szybkie i smaczne kotlety z kurczaka to nieco lżejsza wersja tradycyjnych schabowych. Świetnie smakują z opiekanymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Kroję pierś kurczaka na trzy części. Odcinam tzw. polędwiczkę, a pozostałą pierś kroję wzdłuż, żeby powstały dwa cienkie kotlety. Nigdy nie rozbijam piersi kurczaka, bo uważam, że to zbyt delikatne mięso.
Nie solę, nie pieprzę takich kotletów, tylko obficie posypuję słodką papryką i przyprawą do grilla, zostawiam na chwilkę do "przegryzienia". Nie uznaję w panierce mąki, zanurzam więc mięso w rozbełtanym jajku, a potem w bułce tartej i kładę na rozgrzany tłuszcz.
Przepis poleca Izabela Piekielny-Goliasz
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze