Trwa ładowanie...
d1w40yr
28-10-2017 10:50

Pomarańczowy boczek pieczony z surówką z czerwonej kapusty z pistacjami

Przepis

Boczek ląduje na naszych stołach głównie jak wędlina, a szkoda. Dobrze zamarynowany, upieczony, z chrupiącą skórką może stać się hitem nie tylko weekendowych obiadów. Sprawdzony przepis z bloga "Igraszki losu".

d1w40yr
4.8
(13 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Igraszki Losu by Gosia Niewiadomska
Źródło: Igraszki Losu by Gosia Niewiadomska
Składniki

1-1,5 kg surowego boczku ze skórą

Zalewa:

  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe

Marynata:

  • ½ szklanki sosu sojowego jasnego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • około 2-3 łyżek miodu
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka startego imbiru

Surówka:

  • ¼ główki czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • sok z 1 pomarańczy
  • garść orzechów pistacji
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, cukier do smaku
Przepis

W garnku przygotowujemy zalewę z obranej i pokrojonej na kawałki marchewki, cebuli, czosnku, ziela i liści laurowych. Do gotującej się zalewy wkładamy boczek i gotujemy go 30 minut. Następnie wyjmujemy z zalewy i odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony boczek kładziemy skórą do góry. Skórę nacinamy ostrym nożem tworząc wzorek kratki (ale nie jest to konieczne ).

W miseczce łączymy ze sobą sos sojowy, otartą skórkę z pomarańczy, miód – mieszamy, aż do połączenia się składników – następnie dodajemy imbir i tymianek. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy boczek i marynujemy go całą noc. Zamarynowany boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Po tym czasie boczek wyjmujemy, zdejmujemy folię, polewamy go marynatą i wstawiamy na następne 15-25 minut do piekarnika, aby skóra ładnie się przypiekła.

W czasie kiedy boczek się piecze, szatkujemy drobno czerwoną kapustę. Dodajemy do niej szczyptę soli i cukru i wyciskamy w rękach, aby puściła sok. Dodajemy do niej pokrojone w zapałkę jabłko (można też zetrzeć je na tarce o grubych oczkach ) i przesiekane orzechy pistacjowe. Surówkę skrapiamy oliwą, dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i doprawiamy do smaku solą i cukrem – odstawiamy, aby smaki się przegryzły.

Upieczony boczek wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aby mięso odpoczęło, następnie kroimy je w dość grube plasterki i serwujemy w towarzystwie surówki.

Polecamy wideo: antrykot z rozmarynem

Pomarańczowy boczek pieczony z surówką z czerwonej kapusty z pistacjami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj