Pomarańczowy boczek pieczony z surówką z czerwonej kapusty z pistacjami
Boczek ląduje na naszych stołach głównie jak wędlina, a szkoda. Dobrze zamarynowany, upieczony, z chrupiącą skórką może stać się hitem nie tylko weekendowych obiadów. Sprawdzony przepis z bloga "Igraszki losu".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
1-1,5 kg surowego boczku ze skórą
Zalewa:
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
Marynata:
- ½ szklanki sosu sojowego jasnego
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- około 2-3 łyżek miodu
- 1 gałązka tymianku
- 1 łyżeczka startego imbiru
Surówka:
- ¼ główki czerwonej kapusty
- 1 jabłko
- sok z 1 pomarańczy
- garść orzechów pistacji
- 1 łyżka oliwy
- sól, cukier do smaku
W garnku przygotowujemy zalewę z obranej i pokrojonej na kawałki marchewki, cebuli, czosnku, ziela i liści laurowych. Do gotującej się zalewy wkładamy boczek i gotujemy go 30 minut. Następnie wyjmujemy z zalewy i odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony boczek kładziemy skórą do góry. Skórę nacinamy ostrym nożem tworząc wzorek kratki (ale nie jest to konieczne ).
W miseczce łączymy ze sobą sos sojowy, otartą skórkę z pomarańczy, miód – mieszamy, aż do połączenia się składników – następnie dodajemy imbir i tymianek. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy boczek i marynujemy go całą noc. Zamarynowany boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Po tym czasie boczek wyjmujemy, zdejmujemy folię, polewamy go marynatą i wstawiamy na następne 15-25 minut do piekarnika, aby skóra ładnie się przypiekła.
W czasie kiedy boczek się piecze, szatkujemy drobno czerwoną kapustę. Dodajemy do niej szczyptę soli i cukru i wyciskamy w rękach, aby puściła sok. Dodajemy do niej pokrojone w zapałkę jabłko (można też zetrzeć je na tarce o grubych oczkach ) i przesiekane orzechy pistacjowe. Surówkę skrapiamy oliwą, dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i doprawiamy do smaku solą i cukrem – odstawiamy, aby smaki się przegryzły.
Upieczony boczek wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aby mięso odpoczęło, następnie kroimy je w dość grube plasterki i serwujemy w towarzystwie surówki.
Polecamy wideo: antrykot z rozmarynem
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze