Trwa ładowanie...
darfvea
17-12-2017 16:24

Najprostszy, tradycyjny schab pieczony. Mięsny specjał na rodzinny obiad

Przepis

Doskonała propozycja obiadowa lub pomysł na wypełnienie klasycznych kanapek domową wędliną. Pieczony smak musi być odpowiednio zamarynowany i upieczony z dużą ilością przypraw. Przepis na ten przysmak oraz inne przedwojenne dania znajdziecie na blogu "Kuchenny kredens" oraz w książce "Kuchenny kredens Polska kuchnia przedwojenna".

darfvea
4.8
(25 głosów)
Oceń:
www.kuchennykredens.pl
Źródło: www.kuchennykredens.pl
Składniki
  • solidny kawałek schabu bez kości (ok.1 kg)
  • niewielka ilość bulionu warzywnego
  • liść laurowy, ziele angielskie

Bejca:

  • 5-6 łyżek oleju
  • kilka ząbków czosnku
  • majeranek, sól, pieprz i inne przyprawy w dowolnej kombinacji - kminek, rozmaryn, oregano, tymianek, papryka, jałowiec
Przepis

Dzień przed planowanym pieczeniem mięso stłuc, a przyprawy, olej i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku rozetrzeć razem i natrzeć mięso. Przypraw powinno być dużo. Na tym etapie mięso można związać grubą nicią kuchenną, by zachowało kształt. Tak przygotowane odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia mięso zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać niewielką ilością bulionu warzywnego, dodać liść laurowy i ziele angielskie, a następnie piec w 170-180 C pod przykryciem ok. 40 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia, mięso przewrócić i dopiec przez ok. 20-30 minut do zarumienienia skórki, co jakiś czas podlewając powstałym sosem spod mięsa. Gdy schab jest gotowy, powstały sos przecedzić i zlać do rondelka. Zaciągnąć łyżką mąki lub opcjonalnie - śmietaną. Podawać jako pieczeń do obiadu pokrojony w grube plastry i polany sosem lub po wystudzeniu kroić na cienkie plasterki i serwować jako wędlinę.
Zobacz także: zapomnij o kisielu z proszku. Domowa wersja jest o niebo lepsza
src="https://d.wpimg.pl/1874448304--1042234026/kuchenny-kredens.jpg"/>

Polecamy wideo: przedwojenne kotlety ze śledzia

Najprostszy, tradycyjny schab pieczony. Mięsny specjał na rodzinny obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

32
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
darfvea
darfvea
darfvea
Więcej tematów
darfvea

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj