Najprostszy, tradycyjny schab pieczony. Mięsny specjał na rodzinny obiad
Doskonała propozycja obiadowa lub pomysł na wypełnienie klasycznych kanapek domową wędliną. Pieczony smak musi być odpowiednio zamarynowany i upieczony z dużą ilością przypraw. Przepis na ten przysmak oraz inne przedwojenne dania znajdziecie na blogu "Kuchenny kredens" oraz w książce "Kuchenny kredens Polska kuchnia przedwojenna".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- solidny kawałek schabu bez kości (ok.1 kg)
- niewielka ilość bulionu warzywnego
- liść laurowy, ziele angielskie
Bejca:
- 5-6 łyżek oleju
- kilka ząbków czosnku
- majeranek, sól, pieprz i inne przyprawy w dowolnej kombinacji - kminek, rozmaryn, oregano, tymianek, papryka, jałowiec
Dzień przed planowanym pieczeniem mięso stłuc, a przyprawy, olej i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku rozetrzeć razem i natrzeć mięso. Przypraw powinno być dużo. Na tym etapie mięso można związać grubą nicią kuchenną, by zachowało kształt. Tak przygotowane odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia mięso zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać niewielką ilością bulionu warzywnego, dodać liść laurowy i ziele angielskie, a następnie piec w 170-180 C pod przykryciem ok. 40 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia, mięso przewrócić i dopiec przez ok. 20-30 minut do zarumienienia skórki, co jakiś czas podlewając powstałym sosem spod mięsa. Gdy schab jest gotowy, powstały sos przecedzić i zlać do rondelka. Zaciągnąć łyżką mąki lub opcjonalnie - śmietaną. Podawać jako pieczeń do obiadu pokrojony w grube plastry i polany sosem lub po wystudzeniu kroić na cienkie plasterki i serwować jako wędlinę.
Zobacz także: zapomnij o kisielu z proszku. Domowa wersja jest o niebo lepsza
src="https://d.wpimg.pl/1874448304--1042234026/kuchenny-kredens.jpg"/>
Polecamy wideo: przedwojenne kotlety ze śledzia
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze