Chlebek sycylijski z suszonymi pomidorami
Przepyszna propozycja dla osób, które z różnych powodów wykluczyły gluten z diety. Puszysty chlebek z czosnkiem, ziołami, oliwkami i suszonymi pomidorami. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia mieszanka mąk.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Zaczyn:
- 200 ml wody
- 8 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe:
- 70 g skrobi kukurydzianej
- 40 g mąki ryżowej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g mąki z sorgo
- 30 g mąki z ciecierzycy
- 8 g łuski babki jajowatej
- 15 ml łyżki oliwy
- Składniki zaczynu mieszamy, odstawiamy.
- Do miski przesiewamy mąki, dodajemy łuskę babki jajowatej, zaczyn, łyżką drewnianą wyrabiamy ciasto przez ok. 4 minuty.
- Po upłynięciu tego czasu dodajemy oliwę, sól, zagniatamy ciasto do połączenia składników. Przykryte odstawiamy na ok. 1,5 godziny lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
- Składniki nadzienia rozdrabniamy w rozdrabniaczu lub blenderze.
- Na posypanym mąką ryżową blacie rozwałkowujemy ciasto w formę prostokąta o grubości ok. 1 cm. Wykładamy nadzienie, które rozsmarowujemy po cieście, obijając jego brzegi. Ciasto zwijamy w rulon. Możemy zrobić to przy użyciu ścierki – ciasto umieszczamy na ścierce, zwijamy.
- Tak uformowany rulon rozcinamy (zostawiając jego początek w całości) na trzy części, zaplatamy warkocz. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w formie, w której będziemy je piec, na ok. 50 minut. Przed włożeniem do piekarnika warkocz spryskujemy wodą.
- Pieczemy przez ok. 35 minut lub do czasu zbrązowienia, w temperaturze ok. 220 stopni C.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Bednarskiej "Chleb bezglutenowy i inne wypieki"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze