Chlebek sycylijski z suszonymi pomidorami

Przepyszna propozycja dla osób, które z różnych powodów wykluczyły gluten z diety. Puszysty chlebek z czosnkiem, ziołami, oliwkami i suszonymi pomidorami. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia mieszanka mąk.

Chlebek sycylijski z suszonymi pomidoramiChlebek sycylijski z suszonymi pomidorami
oprac. Katarzyna Gileta

Zaczyn:

  • 200 ml wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe:

  • 70 g skrobi kukurydzianej
  • 40 g mąki ryżowej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g mąki z sorgo
  • 30 g mąki z ciecierzycy
  • 8 g łuski babki jajowatej
  • 15 ml łyżki oliwy

Nadzienie:

  • 10 suszonych pomidorów w oleju
  • 10 oliwek zielonych lub czarnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 ml oliwy z zalewy pomidorów
  • ¾ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki suszonego oregano

Przepis

  • Składniki zaczynu mieszamy, odstawiamy.
  • Do miski przesiewamy mąki, dodajemy łuskę babki jajowatej, zaczyn, łyżką drewnianą wyrabiamy ciasto przez ok. 4 minuty.
  • Po upłynięciu tego czasu dodajemy oliwę, sól, zagniatamy ciasto do połączenia składników. Przykryte odstawiamy na ok. 1,5 godziny lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
  • Składniki nadzienia rozdrabniamy w rozdrabniaczu lub blenderze.
  • Na posypanym mąką ryżową blacie rozwałkowujemy ciasto w formę prostokąta o grubości ok. 1 cm. Wykładamy nadzienie, które rozsmarowujemy po cieście, obijając jego brzegi. Ciasto zwijamy w rulon. Możemy zrobić to przy użyciu ścierki – ciasto umieszczamy na ścierce, zwijamy.
  • Tak uformowany rulon rozcinamy (zostawiając jego początek w całości) na trzy części, zaplatamy warkocz. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w formie, w której będziemy je piec, na ok. 50 minut. Przed włożeniem do piekarnika warkocz spryskujemy wodą.
  • Pieczemy przez ok. 35 minut lub do czasu zbrązowienia, w temperaturze ok. 220 stopni C.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast