Trwa ładowanie...
d32rg21

Kotlety schabowe

Shutterstock
Źródło: Shutterstock

Kotlet schabowy to zdecydowanie król polskiej kuchni tradycyjnej. Usmażony na smalcu i podany z ziemniakami i zasmażaną kapustą gościł kiedyś na naszych stołach regularnie. Dziś także doceniamy smak kultowego schabowego.

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnie bez tradycyjnego kotleta schabowego. Jego smak i zapach prawdopodobnie wszystkim nam przypomina niedzielne obiady w domu. Gospodynie domowe smażyły go na smalcu, a następnie podawały z ziemniakami oraz zasmażana kapustą. Klasyczny schabowy musiał pojawić się także na wszystkich przyjęciach i imprezach okolicznościowych. Wesele, chrzciny, urodziny, imieniny – kotlet ze schabu musiał znaleźć się w menu.

Dziś klasyczne schabowe nie goszczą na naszych stolach już tak często, jak kiedyś. Otwieramy się na kosztowanie kuchni z różnych zakątków świata, zmieniły się także nasze zwyczaje żywieniowe – nie smażymy już tak często, a zamiast ciężkiej kapusty wybieramy lekkie sałatki. Tradycyjne kotlety schabowe nie zniknęły jednak całkiem z naszego menu, wciąż je uwielbiamy i często zamawiamy w restauracjach. Co więcej, nasz specjał chwalą także zagraniczni turyści, którzy ustawiają się w kolejkach, by spróbować klasycznego kotleta ze schabu.

Kotlet schabowy – historia
Niektóre osoby mogą być zaskoczone, ale tradycyjny kotlet schabowy wcale nie jest podawany w naszym kraju od bardzo dawna. Dopiero na przełomie XIX i XX zaczęto serwować go regularnie. Wcześniej bowiem uważano, że mięso wieprzowe nie jest wystarczająco dobre i jedzą go głównie osoby z niższych warstw społecznych. Na dworach szlacheckich zdecydowanie częściej podawano rolady wieprzowe czy potrawy z drobiu. XX wiek pokazał jednak, że Polacy pokochali kotlety schabowe. W okresie PRL-u "schabowy raz" rozbrzmiewał regularnie w niemal wszystkich lokalach gastronomicznych. Do dziś wiele osób zapytanych o to, jaka jest ich ukochana potrawa, odpowie krotko: tradycyjny schabowy.

Kotlet schabowy – charakterystyka
Kotlet schabowy robi się tradycyjnie ze schabu wieprzowego. Niektórzy zawsze będą podawali go z kością, inni nie przepadają za takim sposobem serwowania tej potrawy. Zawsze jednak kotlet będzie panierowany oraz mocno wysmażony. Tradycyjnie kotlety smaży się na smalcu, jednak niektórzy wolą do tego celu użyć oleju roślinnego.

d32rg21
d32rg21
d32rg21
Więcej tematów
d32rg21