Dieta bez laktozy
Dieta bez laktozy jest rodzajem diety dla osób, które po spożyciu mleka, cierpią na ból brzucha, wzdęcia czy biegunki. Takie osoby nie tolerują spożywania laktozy, czyli cukru zawartego w mleku ssaków.
Problem ten dotyczy zarówno dorosłych, jak i dzieci a nawet niemowląt.
Dieta bez laktozy polega na ograniczeniu lub wyeliminowaniu z diety produktów zawierających cukier mleczny. W większości, osoby dorosłe tolerują niewielkie ilości laktozy, więc nie muszą całkowicie wykluczać produktów mlecznych ze swojej diety. Mogą np. zamienić ser żółty na np. twarde sery dojrzewające, a także sery kremowe typu brie, fromage czy serki topione, które zawierają mniej laktozy.
Osoby, które cierpią na całkowitą nietolerancję tego składnika, muszą zrezygnować z mleka zwierzęcego na rzecz mleka roślinnego. Idealnie sprawdzi się tu mleko gryczane, sojowe, ryżowe, kokosowe, kukurydziane czy owsiane. Twaróg można zastąpić serem tofu, który zawiera dużo białka i wapnia. Chociaż wydaje się to proste, to dieta bez laktozy jest bardzo wymagająca. Nie wystarczy wyeliminować z niej oczywistych produktów mlecznych, ale również wszystkie produkty zawierające mleko np. czekoladę. Całe szczęście w sklepach pojawia się coraz więcej towarów z oznaczeniem "nie zawiera laktozy", co jest ogromnym ułatwieniem dla osób bez tolerancji. Należy pamiętać o tym, żeby dodatkowo spożywać produkty bogate w wapń np. natkę pietruszki, jarmuż, fasolę, otręby pszenne, kaszę, szprotki i sardynki. Czasem konieczne jest wspomaganie się suplementami wapnia, żeby uzupełnić jego zawartość, szczególnie w okresie ciąży, karmienia czy dzieciństwa.