Trwa ładowanie...
d2ap47t
d2ap47t

Spaghetti al pomodoro

Przepis

Myślisz – szybki obiad. Robisz – spaghetti. Obiad dla całej rodziny do wykonania w 30 minut. Jeśli jesteś fanem past, spaghetti z pomidorowym sosem z przepisu Joanny Byczkiewicz O Pietruszka! na pewno ci zasmakuje.

3.0
(2 głosy)
Oceń:
d2ap47t
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Spaghetti al pomodoro
opietruszka.pl
Spaghetti al pomodoro
Składniki
  • 200g makaronu spaghetti
  • 500g dojrzałych pomidorków koktajlowych na gałązce
  • 2 małe szalotki
  • 2 marchewki
  • mała główka czosnku
  • pół pęczka bazylii
  • 10 kaparów
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cynamonu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 20 g parmezanu
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • odrobina wody
  • łyżeczka suszonych, drobno pokrojonych pomidorów (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki suszonej bazylii (opcjonalnie)
Przepis

Do dużego garnka nalej sporą ilość wody. Zagotuj. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

W tym czasie podsmaż na łyżce oliwy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Gdy szalotka jest zeszklona, dodaj marchewkę i podsmaż je razem.

Na blachę do pieczenia rozłóż 1/3 pomidorków wraz z gałązkami. Dzięki pieczeniu ich z gałązkami w Twojej kuchni zapachnie latem! Natrzyj je delikatnie oliwą (około pół łyżki). Główkę czosnku natnij u góry nożem tak, aby ściąć kawałki ząbków i natrzyj delikatnie oliwą. Wstaw pomidorki do pieczenia na około 20-25 minut.

Pokrój resztę pomidorków na kilka kawałków i dodaj do cebuli i marchewki. Dolej odrobinę wody, około 1/4 szklanki, passatę oraz przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut.

Gdy pomidory i czosnek się upieką, lekko przestudzony czosnek wyciśnij do sosu, naciskając dolną część główki – powinien mieć konsystencję masła. Wmieszaj z sosem.

Gdy woda się zagotuj, wrzuć makaron i gotuj go około 5-6 minut do czasu aż będzie al dente! Nie przelewaj go zimną wodą!

Przełóż makaron bezpośrednio do sosu (nawet jeśli zostanie w nim trochę wody. Sprawi, że sos będzie bardziej lepił się do makaronu). Całość wymieszaj.

Przełóż makaron z sosem na talerz. Poukładaj na nim upieczone pomidorki (przed jedzeniem pozbądź się gałązek – one oddały już swój aromat). Posyp startym parmezanem, poukładaj listki bazylii oraz kapary. Opcjonalnie posyp suszonymi pomidorami oraz bazylią – prawdziwy smakosz makaronu poczuje się jak w niebie!

Spaghetti al pomodoro
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2ap47t

Podziel się opinią

4
2
Share
d2ap47t
d2ap47t

d2ap47t
d2ap47t
d2ap47t