Spaghetti al pomodoro

Myślisz – szybki obiad. Robisz – spaghetti. Obiad dla całej rodziny do wykonania w 30 minut. Jeśli jesteś fanem past, spaghetti z pomidorowym sosem z przepisu Joanny Byczkiewicz O Pietruszka! na pewno ci zasmakuje.

Spaghetti al pomodoroSpaghetti al pomodoro
Joanna Byczkiewicz

Składniki

  • 200g makaronu spaghetti
  • 500g dojrzałych pomidorków koktajlowych na gałązce
  • 2 małe szalotki
  • 2 marchewki
  • mała główka czosnku
  • pół pęczka bazylii
  • 10 kaparów
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cynamonu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 20 g parmezanu
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • odrobina wody
  • łyżeczka suszonych, drobno pokrojonych pomidorów (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki suszonej bazylii (opcjonalnie)

Przepis

Do dużego garnka nalej sporą ilość wody. Zagotuj. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

Przepis

W tym czasie podsmaż na łyżce oliwy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Gdy szalotka jest zeszklona, dodaj marchewkę i podsmaż je razem.

Przepis

Na blachę do pieczenia rozłóż 1/3 pomidorków wraz z gałązkami. Dzięki pieczeniu ich z gałązkami w Twojej kuchni zapachnie latem! Natrzyj je delikatnie oliwą (około pół łyżki). Główkę czosnku natnij u góry nożem tak, aby ściąć kawałki ząbków i natrzyj delikatnie oliwą. Wstaw pomidorki do pieczenia na około 20-25 minut.

Przepis

Pokrój resztę pomidorków na kilka kawałków i dodaj do cebuli i marchewki. Dolej odrobinę wody, około 1/4 szklanki, passatę oraz przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut.

Przepis

Gdy pomidory i czosnek się upieką, lekko przestudzony czosnek wyciśnij do sosu, naciskając dolną część główki – powinien mieć konsystencję masła. Wmieszaj z sosem.

Przepis

Gdy woda się zagotuj, wrzuć makaron i gotuj go około 5-6 minut do czasu aż będzie al dente! Nie przelewaj go zimną wodą!

Przepis

Przełóż makaron bezpośrednio do sosu (nawet jeśli zostanie w nim trochę wody. Sprawi, że sos będzie bardziej lepił się do makaronu). Całość wymieszaj.

Przepis

Przełóż makaron z sosem na talerz. Poukładaj na nim upieczone pomidorki (przed jedzeniem pozbądź się gałązek – one oddały już swój aromat). Posyp startym parmezanem, poukładaj listki bazylii oraz kapary. Opcjonalnie posyp suszonymi pomidorami oraz bazylią – prawdziwy smakosz makaronu poczuje się jak w niebie!

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast