Spaghetti al pomodoro
Myślisz – szybki obiad. Robisz – spaghetti. Obiad dla całej rodziny do wykonania w 30 minut. Jeśli jesteś fanem past, spaghetti z pomidorowym sosem z przepisu Joanny Byczkiewicz O Pietruszka! na pewno ci zasmakuje.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 200g makaronu spaghetti
- 500g dojrzałych pomidorków koktajlowych na gałązce
- 2 małe szalotki
- 2 marchewki
- mała główka czosnku
- pół pęczka bazylii
- 10 kaparów
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cynamonu
- 2-3 łyżki oliwy
- 20 g parmezanu
- 100 ml passaty pomidorowej
- odrobina wody
- łyżeczka suszonych, drobno pokrojonych pomidorów (opcjonalnie)
- pół łyżeczki suszonej bazylii (opcjonalnie)
Do dużego garnka nalej sporą ilość wody. Zagotuj. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
W tym czasie podsmaż na łyżce oliwy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Gdy szalotka jest zeszklona, dodaj marchewkę i podsmaż je razem.
Na blachę do pieczenia rozłóż 1/3 pomidorków wraz z gałązkami. Dzięki pieczeniu ich z gałązkami w Twojej kuchni zapachnie latem! Natrzyj je delikatnie oliwą (około pół łyżki). Główkę czosnku natnij u góry nożem tak, aby ściąć kawałki ząbków i natrzyj delikatnie oliwą. Wstaw pomidorki do pieczenia na około 20-25 minut.
Pokrój resztę pomidorków na kilka kawałków i dodaj do cebuli i marchewki. Dolej odrobinę wody, około 1/4 szklanki, passatę oraz przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut.
Gdy pomidory i czosnek się upieką, lekko przestudzony czosnek wyciśnij do sosu, naciskając dolną część główki – powinien mieć konsystencję masła. Wmieszaj z sosem.
Gdy woda się zagotuj, wrzuć makaron i gotuj go około 5-6 minut do czasu aż będzie al dente! Nie przelewaj go zimną wodą!
Przełóż makaron bezpośrednio do sosu (nawet jeśli zostanie w nim trochę wody. Sprawi, że sos będzie bardziej lepił się do makaronu). Całość wymieszaj.
Przełóż makaron z sosem na talerz. Poukładaj na nim upieczone pomidorki (przed jedzeniem pozbądź się gałązek – one oddały już swój aromat). Posyp startym parmezanem, poukładaj listki bazylii oraz kapary. Opcjonalnie posyp suszonymi pomidorami oraz bazylią – prawdziwy smakosz makaronu poczuje się jak w niebie!
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze