Grzanki śniadaniowe. Tradycyjny przepis z 1891 roku
Czasami najprostsze śniadania są najsmaczniejsze. Grzanki to wspoaniały pomysł na rozpozęcie dnia. Na wytrawnie, z czosnkiem, oliwą, pietruszką, pomidorkiem, płatkami parmezanu. Aromatycznie i pysznie. Receptura z bloga "Przepisy tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1 pęczek pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 4 kromki białego chleba
- opcjonalnie: pomidor, ser, szynka, oliwki
Czosnek przeciśnij, posiekaj pietruszkę, dodaj 2 łyżki oliwy, odrobinę soli i pieprzu. Wymieszaj i rozprowadzaj na kromce pieczywa. Możesz dodać ulubionej szynki, pokrojonego pomidora, oliwki w plasterkach, sera. Wstaw grzanki do piekarnika z ustawieniem grzania góra-dół z temperaturą 200 stopni. Piecz przez 10 minut, aż brzegi będą rumiane (ok. 10 minut).
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze