Kuskus z ciecierzycą i warzywami
Najlepsze przepisy, to takie, w których robimy pożywny obiad z niczego. Wystarczy kasza, ciecierzyca i dowolne warzywa, które akurat zalegają nam w lodówce. To propozycja Joanny Byczkiewicz na pożywny posiłek. Kasza kuskus z dodatkami z bloga O Pietruszka!
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 garści kaszy kuskus (u mnie razowa)
- 200 gram ugotowanej ciecierzycy
- kilka pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki miodu
- łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- garść sezamu
- pół brokułu
- trzy jajka
- 3 łyżki oliwy
- pęczek pietruszki
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli
Przepis
Jajka gotujemy na twardo. Kuskus wsypujemy do miski, zagotowujemy wodę i wlewamy około 1 cm ponad poziom kaszy. Przykrywamy miskę i odstawiamy na około 10 minut, aby kasza napęczniała.
Przepis
Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy około 5 minut. Ciecierzycę wsypujemy na patelnię, chwilę prażymy na średnim ogniu. Polewamy 2 łyżkami miodu, chwilę karmelizujemy, miód zabulgocze i wtedy dodajemy wędzoną paprykę. Potrząsamy patelnią, aby przyprawa dokładnie obkleiła ciecierzycę.
Przepis
Natkę pietruszki, łyżkę miodu, oliwę, sok z cytryny i szczyptę soli wkładamy do blendera i miksujemy na gładziutką masę. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody dla rozrzedzenia.
Przepis
Na talerze wykładamy kuskus, na to różyczki brokułu i pokrojone w ósemki jajka oraz ćwiartki pomidorów. Następnie dodajemy karmelizowaną ciecierzycę oraz nasiona sezam. Na samym końcu w różnych miejscach polewamy danie sosem pietruszkowym.