Patent na kotlety schabowe. Będą miękkie i soczyste
Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni. Do tego ziemniaczki z wody i zasmażana kapusta lub inna ulubiona surówka. Aż ślinka cieknie na myśl o takim obiedzie. Tradycyjne schabowe możemy przygotować w nieco innej wersji. Łapcie przepis od autorki bloga "Kulinarna chwila". Dostaliśmy go na dziejesiewp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 80 dag schabu wieprzowego
- 2 papryki czerwone
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierki
- 2 jajka
- olej do smażenia
Przepis
- Mięso kroimy w 2 cm plastry i rozbijamy, nacinamy otwory, robiąc 3 rzędy, żeby przeplatać jak koszyk wiklinowy.
- Następnie paprykę kroimy w długie paski i przeplatamy wtykając w dziurki zrobione w schabie.
- Doprawiamy solą oraz pieprzem, panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku oraz w bułce tartej.
- Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl