Trwa ładowanie...
dk2vnk1
18-01-2022 10:27

Kotlety wieprzowe w powidłach śliwkowych

Przepis

Przepis na kotlety wieprzowe w powidłach śliwkowych, został opublikowany w książce kucharskiej Edy Kierskiej "Tania kuchnia na ciężkie czasy z 1916 roku". Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów nieco zmodyfikowała oryginalną recepturę.

dk2vnk1
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki

Kotlety:

  • 4 kotlety schabowe grubości około 2 cm
  • masło klarowane lub masło (do smażenia)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól

Sos:

  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • sok z cytryny
  • sól
  • cukier
  • 2 łyżki zimnego masła
Przepis
  • Kotlety włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu około 5 minut.
  • Mięso wyjąć i ostudzić. Wywaru nie wylewać.
  • Przygotować sos: powidła śliwkowe wyłożyć na patelnię, wlać 300 ml wywaru z mięsa, mieszając zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny (1–2 łyżki), cukrem i solą.
  • Następnie dodać zimne masło pokrojone na kawałki i wymieszać. Zdjąć z ognia.
  • Mięso obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym maśle na rumiano.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kotlety wieprzowe w powidłach śliwkowych
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
1
Share
dk2vnk1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk2vnk1
dk2vnk1
dk2vnk1
dk2vnk1
Więcej tematów
dk2vnk1