Kotlety wieprzowe w powidłach śliwkowych
Przepis na kotlety wieprzowe w powidłach śliwkowych, został opublikowany w książce kucharskiej Edy Kierskiej "Tania kuchnia na ciężkie czasy z 1916 roku". Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów nieco zmodyfikowała oryginalną recepturę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Kotlety:
- 4 kotlety schabowe grubości około 2 cm
- masło klarowane lub masło (do smażenia)
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
Sos:
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- sok z cytryny
- sól
- cukier
- 2 łyżki zimnego masła
- Kotlety włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu około 5 minut.
- Mięso wyjąć i ostudzić. Wywaru nie wylewać.
- Przygotować sos: powidła śliwkowe wyłożyć na patelnię, wlać 300 ml wywaru z mięsa, mieszając zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny (1–2 łyżki), cukrem i solą.
- Następnie dodać zimne masło pokrojone na kawałki i wymieszać. Zdjąć z ognia.
- Mięso obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym maśle na rumiano.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze