Trwa ładowanie...
d3ijb85

Kieszonki schabowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Przepis

Aromatyczne kieszonki schabowe z dodatkiem suszonych pomidorów, panierowane w mące migdałowej i parmezanie.
Opcjonalnie, zamiast panierować mięso, możesz je owinąć dodatkowymi plastrami boczku, dzięki czemu unikniesz podgrzewania migdałów. Uwielbiam obie wersje, zarówno z panierką, jak i bez niej.

d3ijb85
3.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • kawałki schabu po 150 g każdy
  • 120 g mozzarelli w plastrach
  • 4 plastry boczku
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie
  • 80 g mąki migdałowej
  • 20 g parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • odrobina pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • smalec do smażenia
Przepis
  • Kotlety schabowe umyj i dobrze rozbij. Z jednej strony natrzyj je dwoma ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę, dopraw solą i pieprzem.
  • Na każdy kotlet połóż 3 plasterki mozzarelli, plaster boczku i po 2 suszone pomidory, a następnie złóż kotlety w kieszonki (jak naleśniki, tak by zamknąć nadzienie w środku).
  • Mąkę migdałową przesyp do większego, głębokiego talerza. Parmezan zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj ze sobą oba składniki.
  • W drugim talerzu roztrzep widelcem jajko.
  • Kotlety zamocz najpierw w jajku, a potem obtocz w panierce. Smaż na smalcu kilkanaście minut, często obracając. Po usmażeniu podaj z ulubioną sałatką.

Przepis pochodzi z książki Eweliny Podrez-Siama "Dieta keto. Najlepsze przepisy"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kieszonki schabowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
Share
d3ijb85
d3ijb85
d3ijb85
d3ijb85
d3ijb85
Więcej tematów
d3ijb85