Trwa ładowanie...
d3r3fih
12-01-2022 10:21

Gougères - francuskie ptysie serowe z dipami

Przepis

Gougères to francuskie serowe ptysie z parzonego ciasta. Można je podawać z nadzieniem lub z dipami. Doskonale smakują jako dodatek do zup czy sałatek. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, jak się wydaje.

d3r3fih
2.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©L.Bouvier - stock.adobe.com
Składniki
  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka
  • 100 g masła pokrojonego w kosteczkę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g mąki
  • 4 jajka
  • 100 g startego sera gruyère lub compte
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 20 g startego sera gruyère lub compte do posypania
  • szczypta słodkiej papryki
  • 1 jajo do smarowania roztrzepane z łyżeczką mleka lub wody

Dip pomidorowy:

  • 10 listków bazylii
  • 400 ml dobrego włoskiego przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1-2 łyżeczki sosu chili
  • pieprz
  • szczypta soli morskiej (np. fleur de sel)

Dip z awokado, mascarpone i pomidorów:

  • 2 awokado
  • 1 limonka
  • 2 łyżki mascarpone
  • sól, pieprz
  • 1 pomidor
  • czosnek granulowany

Dip z fety i papryki:

  • 250 g fety greckiej
  • 1 papryka czerwona
  • 100 ml śmietanki 36 proc.
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, pieprz

Hummus z orzechami piniowymi:

  • 4-5 łyżek orzechów piniowych
  • 250 g ciecierzycy z puszki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • sól, pieprz
Przepis
  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. Zagotuj mleko z wodą, masłem, cukrem i solą w dużym garnku. Kiedy zawrze, zdejmij je z ognia. Dodaj od razu całą mąkę i bardzo energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa.
  • Postaw garnek z powrotem na małym ogniu i cały czas mieszaj, aż nadmiar płynu odparuje, a masa zacznie przypominać gęste puree ziemniaczane. Potrwa to ok. 5 minut.
  • Jajka roztrzep w miseczce i powoli dodawaj do garnka z ciastem. Cały czas energicznie mieszaj. Kolejną porcję jajek dodaj dopiero, kiedy ciasto dobrze wchłonie poprzednią.
  • Kiedy ciasto będzie lśniące i zacznie przypominać konsystencją gęsty budyń, dodaj starty ser i przyprawy, wymieszaj.
  • Nałóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Z podanej porcji powinny wyjść 2-3 blachy.
  • Posmaruj ptysie jajkiem roztrzepanym z łyżką wody lub mleka, zrób z wierzchu kratkę widelcem. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ptysiów.
  • Nie otwieraj piekarnika, zanim ptysie nie będą porządnie upieczone, bo inaczej opadną. Skórka ze wszystkich stron musi być sztywna i złocista.

Dip pomidorowy:
Posiekaj listki bazylii. Wymieszaj dokładnie z przecierem, oliwą i sosem chili.
Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj w kieliszkach np. z cykorią pokrojoną w słupki. Ten dip można pić jak gęsty sok.

Dip z awokado, mascarpone i pomidorów:

  • Obierz awokado, zmiksuj z sokiem z limonki. Dodaj mascarpone.
  • Dodaj czosnek granulowanhy, sól i pieprz do smaku.
  • Zalej pomidora wrzątkiem, zahartuj, obierz ze skórki, wytnij pestki i resztę pokrój w kostkę. Dodaj do dipu.
  • Wymieszaj i podaj np. z listkami czerwonej cykorii.

Dip z fety i papryki:

  • Pokrusz fetę. Paprykę rozetnij na pół, usuń pestki i resztę posiekaj.
  • Wymieszaj fetę ze śmietanką i oliwą, dodaj paprykę, ponownie wymieszaj.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podaj np. z marchewką pokrojoną w słupki.

Hummus z orzechami piniowymi:

  • Na suchej patelni upraż orzechy.
  • Zmiksuj ciecierzycę z oliwą, sokiem wyciśniętym z cytryny (ilość do smaku) i pastą tahini.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Posyp orzechami. Podaj np. z rzodkiewkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gougères - francuskie ptysie serowe z dipami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
Więcej tematów
d3r3fih

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj