Gougères - francuskie ptysie serowe z dipami
Gougères to francuskie serowe ptysie z parzonego ciasta. Można je podawać z nadzieniem lub z dipami. Doskonale smakują jako dodatek do zup czy sałatek. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, jak się wydaje.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 125 ml wody
- 125 ml mleka
- 100 g masła pokrojonego w kosteczkę
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 150 g mąki
- 4 jajka
- 100 g startego sera gruyère lub compte
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta gałki muszkatołowej
- 20 g startego sera gruyère lub compte do posypania
- szczypta słodkiej papryki
- 1 jajo do smarowania roztrzepane z łyżeczką mleka lub wody
Dip pomidorowy:
- 10 listków bazylii
- 400 ml dobrego włoskiego przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1-2 łyżeczki sosu chili
- pieprz
- szczypta soli morskiej (np. fleur de sel)
Dip z awokado, mascarpone i pomidorów:
- 2 awokado
- 1 limonka
- 2 łyżki mascarpone
- sól, pieprz
- 1 pomidor
- czosnek granulowany
Dip z fety i papryki:
- 250 g fety greckiej
- 1 papryka czerwona
- 100 ml śmietanki 36 proc.
- 2 łyżki oliwy
- sól morska, pieprz
Hummus z orzechami piniowymi:
- 4-5 łyżek orzechów piniowych
- 250 g ciecierzycy z puszki
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 cytryna
- 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- sól, pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. Zagotuj mleko z wodą, masłem, cukrem i solą w dużym garnku. Kiedy zawrze, zdejmij je z ognia. Dodaj od razu całą mąkę i bardzo energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa.
- Postaw garnek z powrotem na małym ogniu i cały czas mieszaj, aż nadmiar płynu odparuje, a masa zacznie przypominać gęste puree ziemniaczane. Potrwa to ok. 5 minut.
- Jajka roztrzep w miseczce i powoli dodawaj do garnka z ciastem. Cały czas energicznie mieszaj. Kolejną porcję jajek dodaj dopiero, kiedy ciasto dobrze wchłonie poprzednią.
- Kiedy ciasto będzie lśniące i zacznie przypominać konsystencją gęsty budyń, dodaj starty ser i przyprawy, wymieszaj.
- Nałóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Z podanej porcji powinny wyjść 2-3 blachy.
- Posmaruj ptysie jajkiem roztrzepanym z łyżką wody lub mleka, zrób z wierzchu kratkę widelcem. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ptysiów.
- Nie otwieraj piekarnika, zanim ptysie nie będą porządnie upieczone, bo inaczej opadną. Skórka ze wszystkich stron musi być sztywna i złocista.
Dip pomidorowy:
Posiekaj listki bazylii. Wymieszaj dokładnie z przecierem, oliwą i sosem chili.
Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj w kieliszkach np. z cykorią pokrojoną w słupki. Ten dip można pić jak gęsty sok.
Dip z awokado, mascarpone i pomidorów:
- Obierz awokado, zmiksuj z sokiem z limonki. Dodaj mascarpone.
- Dodaj czosnek granulowanhy, sól i pieprz do smaku.
- Zalej pomidora wrzątkiem, zahartuj, obierz ze skórki, wytnij pestki i resztę pokrój w kostkę. Dodaj do dipu.
- Wymieszaj i podaj np. z listkami czerwonej cykorii.
Dip z fety i papryki:
- Pokrusz fetę. Paprykę rozetnij na pół, usuń pestki i resztę posiekaj.
- Wymieszaj fetę ze śmietanką i oliwą, dodaj paprykę, ponownie wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podaj np. z marchewką pokrojoną w słupki.
Hummus z orzechami piniowymi:
- Na suchej patelni upraż orzechy.
- Zmiksuj ciecierzycę z oliwą, sokiem wyciśniętym z cytryny (ilość do smaku) i pastą tahini.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Posyp orzechami. Podaj np. z rzodkiewkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze