Trwa ładowanie...
dmzmwbx
dmzmwbx

Kuku sabzi – placek z zielonych warzyw i orzechów

Przepis

Pan Janusz podzielił się z nami przepisem na orientalny placek orzechowo-ziołowy. Przepis został zaczerpnięty z ksiązki "Witam w mojej perskiej kuchni" autorstwa Narges Golrizan-Świątkowskiej.

4.4
(10 głosów)
Oceń:
dmzmwbx
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pęczek kopru
  • ¼ szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżka suszonych owoców berberysu
  • 4–5 jajek
  • 1 mała cebula
  • 4–5 ząbków czosnku
  • po 1 łyżeczce soli, pieprzu i kurkumy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej
Przepis

Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wbić jajka, dodać pokruszone orzechy włoskie, berberys, sól, pieprz i kurkumę oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Dorzucić drobno pokrojone szczypiorek, pietruszkę, kolendrę i koper. Ponownie wymieszać. Na małej patelni mocno rozgrzać olej. Masę równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni, przykryć i zredukować ogień do możliwie jak najmniejszego. Obsmażyć z jednej strony, odwrócić i smażyć już bez pokrywki przez 5–10 minut, uważając, żeby nie przypalić placka. Potrawę podawać z ryżem lub chlebem i jogurtem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kuku sabzi – placek z zielonych warzyw i orzechów
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
dmzmwbx

Podziel się opinią

7
5
Share
dmzmwbx
dmzmwbx
dmzmwbx
dmzmwbx
dmzmwbx