Kuku sabzi – placek z zielonych warzyw i orzechów
Pan Janusz podzielił się z nami przepisem na orientalny placek orzechowo-ziołowy. Przepis został zaczerpnięty z ksiązki "Witam w mojej perskiej kuchni" autorstwa Narges Golrizan-Świątkowskiej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek kolendry
- 1 pęczek kopru
- ¼ szklanki orzechów włoskich
- 1 łyżka suszonych owoców berberysu
- 4–5 jajek
- 1 mała cebula
- 4–5 ząbków czosnku
- po 1 łyżeczce soli, pieprzu i kurkumy
- 1 łyżka mąki pszennej
- olej
Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wbić jajka, dodać pokruszone orzechy włoskie, berberys, sól, pieprz i kurkumę oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Dorzucić drobno pokrojone szczypiorek, pietruszkę, kolendrę i koper. Ponownie wymieszać. Na małej patelni mocno rozgrzać olej. Masę równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni, przykryć i zredukować ogień do możliwie jak najmniejszego. Obsmażyć z jednej strony, odwrócić i smażyć już bez pokrywki przez 5–10 minut, uważając, żeby nie przypalić placka. Potrawę podawać z ryżem lub chlebem i jogurtem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze