Awokado
Smaczliwka wdzięczna, awokado właściwe (Persea americana) – gatunek wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Nazwa awokado pochodzi od słowa Ahuacuatl, które w języku Azteków oznacza "drzewo, na którym rosną jadra". Nazwa jest ściśle związana z kształtem owocu. Wykopaliska dowodzą, że awokado było już uprawiane 7000 lat p.n.e.
Awokado – wartości odżywcze
Awokado jest naturalnym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9). Zawiera też dobrze zbilansowana proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki obecności tych tłuszczów cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne przez organizm.
Awokado, jak na owoc, jest dość kaloryczne. 100 gramów miąższu zawiera 160 kcal. Jest jednak bardzo wartościowym produktem – to naturalne źródło witamin E, K, B6, kwasu foliowego oraz potasu. Dokładną wartość odżywczą surowego owocu znajdziesz poniżej.
Wartość odżywcza awokado w 100 gramach:
Energia 669 kJ/160 kcal, tłuszcz (w tym kwasy nasycone) 14,7 g (2,1 g), węglowodany (w tym cukry) 8,5 g (0,7 g), błonnik 6,7 g, białko 2 g, sól 0,017 g.
Jak obrać awokado?
Obieranie awokado to nie lada wyzwanie. Żeby ułatwić sobie to zadanie wystarczy pamiętać o kilku krokach:
- dokładnie umyj owoc pod strumieniem bieżącej wody, następnie przekrój owoc wzdłuż aż do pestki.
- przekrojone połówki awokado przekręcaj w dwóch kierunkach, to sprawi, że idealnie oddzielą się od siebie.
- pestkę wyjmij za pomocą dużej łyżki.
Awokado – konflikty
Awokado szybko zyskało sympatie ludzi na całym świecie. Jednak ze wzrostem jego popularności wzrastały też negatywne skutki upraw owocu. Jak się okazało uprawa awokado to tak opłacalny biznes, że zainteresowały się nim nawet meksykańskie kartele narkotykowe. Przestępcy przy użyciu siły przejmują plantacje rośliny. Ogromny popyt spowodował również masowe wycinki lasów w Ameryce Południowej.