Sernik na orzechowym spodzie
Słodka, chrupiąca masa z orzechami, a na niej wilgotny, waniliowy sernik. Raz zrobiony, stanie się przysmakiem wszystkich domowników. Do przygotowania ciasta przyda się tortownica o średnicy 23 cm.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Spód:
- 200 g ciastek pełnoziarnistych, mogą być w czekoladzie
60 g masła
Masa orzechowa:
2/3 szklanki miodu
- 70 g masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 jaja
- 1 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masa serowa (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
750 g twarogu sernikowego (najlepszy będzie tłusty twaróg, dwukrotnie zmielony)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki
- 4 jajka
- 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ciasteczka drobno kruszymy. Mieszamy ze stopionym masłem i wgniatamy w dno tortownicy. Masło do masy orzechowej topimy w garnuszku, dodajemy resztę składników i gotujemy ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Ciepłą masę wylewamy na spód i rozsmarowujemy. Wszystkie składniki masy serowej ucieramy na niskich obrotach miksera. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia składników. Masę serową wylewamy na masę orzechową. Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 175 stopni. Środek sernika powinien być ścięty. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie odstawiamy do lodówki.
Zobacz także: magiczne batony Oreo
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze