wp

Sernik na orzechowym spodzie - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.cukrowawrozka.pl
Podziel się

Słodka, chrupiąca masa z orzechami, a na niej wilgotny, waniliowy sernik. Raz zrobiony, stanie się przysmakiem wszystkich domowników. Do przygotowania ciasta przyda się tortownica o średnicy 23 cm.

Składniki

Spód:

  • 200 g ciastek pełnoziarnistych, mogą być w czekoladzie
  • 60 g masła

    Masa orzechowa:

  • 2/3 szklanki miodu

  • 70 g masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 1 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Masa serowa (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 750 g twarogu sernikowego (najlepszy będzie tłusty twaróg, dwukrotnie zmielony)

  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przepis

Ciasteczka drobno kruszymy. Mieszamy ze stopionym masłem i wgniatamy w dno tortownicy. Masło do masy orzechowej topimy w garnuszku, dodajemy resztę składników i gotujemy ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Ciepłą masę wylewamy na spód i rozsmarowujemy. Wszystkie składniki masy serowej ucieramy na niskich obrotach miksera. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia składników. Masę serową wylewamy na masę orzechową. Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 175 stopni. Środek sernika powinien być ścięty. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie odstawiamy do lodówki.
Zobacz także: magiczne batony Oreo

wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
wp
wp