Makaron z pastą serową i awokado. Pomysł na szybki obiad
Makaron z kremowym sosem serowym z dodatkiem awokado przygotujesz dosłownie w 10 minut. To świetny pomysł na szybki i zdrowy posiłek. Sekret tego dania to ostre przyprawy, które doskonale podkręcają smak pasty. Przepis z bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 300 g makaronu mini rurki
- 200 g sera miękkiego solankowego o masie ok. 45 proc. tłuszczu
- 1 duże dojrzałe awokado
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- suszone chili do smaku
- świeży tymianek
- listki bazylii
Awokado przekrawamy po długości na połowę, wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ. Makaron gotujemy (bez soli!) al dente i odcedzamy (5 min.). W tym czasie przygotowujemy pastę. Ser mieszamy z awokado i za pomocą blendera miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Doprawiamy dużą ilością pieprzu i chili, dodajemy 1 łyżkę igiełek tymianku i mieszamy. Ma być ostry, wyrazisty smak.
Pastę mieszamy z gorącym makaronem tak, aby połączyły się składniki. Makaron podajemy tuż po przygotowaniu, posypujemy jeszcze tymiankiem, pieprzem, chili i ozdabiamy listkami świeżej bazylii.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze