Trwa ładowanie...
d35j11u
20-12-2018 12:08

Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

Przepis

Wciąż nie macie pomysłu, co podać na świąteczny obiad? Proponujemy prostą, ale niezwykle efektowną roladę z grzybami i suszoną śliwką. Przepis z bloga Marta M.

d35j11u
4.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Marta M.
Źródło: Marta M.
Składniki
  • 1 duży filet z indyka
  • 1/2 szklanki grzybów suszonych leśnych
  • kilka śliwek suszonych (najlepiej takich większych, grubych, miękkich)
  • 1 mała cebulka
  • kurkuma, sól, pieprz
  • 4 szklanki pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka miodu
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • mąka pszenna do obtoczenia rolady
Przepis

Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na około 30 minut. Filet z indyka bardzo dokładnie, ale ostrożnie rozbij na duży placek. Natrzyj go solą, pieprzem i kurkumą z obu stron. Namoczone grzyby odsącz, pokrój i wraz z pokrojoną cebulką podsmaż na patelni. Dopraw delikatnie solą, pieprzem. Na brzegu fileta ułóż grzyby z cebulką oraz śliwki. Zwiń jak roladę. Obtocz dokładnie w mące. I smaż z obu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie zmniejsz gaz na minimum, dodaj masło i przykryj patelnię. Duś około 30 minut. Co jakiś czas warto roladę przewracać. W trakcie duszenia, można podlać 1/3 szklanki bulionu. Na drugiej patelni podsmaż pokrojoną cebulkę. Dodaj miód oraz sól, pieprz. Gdy już będzie miękka, dodaj pokrojone pieczarki. Podsmażaj, aż wyparuje woda z pieczarek. Dopraw wedle uznania.

Zobacz także przepis na pierogi z bryndzą i szuszoną śliwką

Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35j11u
d35j11u
d35j11u
d35j11u
Więcej tematów
d35j11u