Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką
Wciąż nie macie pomysłu, co podać na świąteczny obiad? Proponujemy prostą, ale niezwykle efektowną roladę z grzybami i suszoną śliwką. Przepis z bloga Marta M.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 duży filet z indyka
- 1/2 szklanki grzybów suszonych leśnych
- kilka śliwek suszonych (najlepiej takich większych, grubych, miękkich)
- 1 mała cebulka
- kurkuma, sól, pieprz
- 4 szklanki pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka miodu
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- mąka pszenna do obtoczenia rolady
Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na około 30 minut. Filet z indyka bardzo dokładnie, ale ostrożnie rozbij na duży placek. Natrzyj go solą, pieprzem i kurkumą z obu stron. Namoczone grzyby odsącz, pokrój i wraz z pokrojoną cebulką podsmaż na patelni. Dopraw delikatnie solą, pieprzem. Na brzegu fileta ułóż grzyby z cebulką oraz śliwki. Zwiń jak roladę. Obtocz dokładnie w mące. I smaż z obu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie zmniejsz gaz na minimum, dodaj masło i przykryj patelnię. Duś około 30 minut. Co jakiś czas warto roladę przewracać. W trakcie duszenia, można podlać 1/3 szklanki bulionu. Na drugiej patelni podsmaż pokrojoną cebulkę. Dodaj miód oraz sól, pieprz. Gdy już będzie miękka, dodaj pokrojone pieczarki. Podsmażaj, aż wyparuje woda z pieczarek. Dopraw wedle uznania.
Zobacz także przepis na pierogi z bryndzą i szuszoną śliwką
src="https://d.wpimg.pl/1231976157-1323298031/pierogi.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze