Nalewka z zielonych orzechów. Doskonała na problemy żołądkowe
Nalewka z zielonych orzechów włoskich fantastycznie zadziała na wszelkiego rodzaju problemy żołądkowe, ale nie tylko. Do przygotowania nalewki z orzechów włoskich potrzebujesz niedojrzałych owoców, które powinny być duże, ale łatwe do krojenia.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Niedojrzałe orzechy włoskie pokrój na cztery części. Nie zapomnij włożyć rękawiczek! Dodaj przyprawy. Zmieszaj wódkę ze spirytusem i zalej orzechy.
- Po 4 tygodniach zlej alkohol. Do orzechów dosyp cukier i ewentualnie 100 ml wody.
- Odstaw na 2–3 tygodnie, często wstrząsając słojem, żeby cały cukier się rozpuścił. Zlej syrop i dolej do niego alkohol. Przecedź i zabutelkuj.
- Pozostaw na przynajmniej pół roku. Mimo dużej ilości cukru nalewka orzechowa jest bardzo wytrawna. Warto ją pić do ciężkich dań, bo dzięki goryczy ułatwia trawienie.
Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Skarby ogrodu. Szczaw, mirabelki, zielone pomidory i inne pyszne rośliny"
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze