Trwa ładowanie...
d27tilf
10-10-2018 14:07

Gołąbki z kaszą i brokułem. Sposób na przełamanie klasyki

Przepis

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na bezmięsne gołąbki z farszem z kaszy kuskus i brokuła. Danie nie jest mdle dzięki wyrazistym przyprawom.

d27tilf
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki
  • mała kapusta włoska,
  • 1 mały brokuł,
  • 1 duża biała cebula,
  • 300 g kaszy kuskus pełnoziarnistej
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • chili świeżo mielona,
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw czubryca zielona,
  • olej rzepakowy,

Ponadto:

  • bulion ok. 1 szklanki,
  • koperek
Przepis

Kapusta: w dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.

Z kapusty wycinamy głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście delikatnie odciągamy i stopniowo po 2-3 szt. sparzamy po kilka min, powinny być miękkie, przekładamy na cedzak.
Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy gruby nerw.

Farsz: do garnka przekładamy kuskus w woreczkach (na opakowaniu jest zaznaczone, żeby kuskus przesypać z woreczka, jednak tutaj tego nie robimy), zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Pozostawiamy na ok. 5 min, do czasu aż kasza nam spęcznieje, wypełni woreczek. Wyjmujemy z wody, będzie al dente.

Brokuł oczyszczamy, od łodygi oddzielamy różyczki, które jeszcze dzielimy na bardzo małe części. Łodygę (część tą najbardziej stwardniałą obieramy) kroimy na mniejsze kawałki, następnie miksujemy za pomocą robota na małe kawałeczki. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 5 łyżek oleju na którym podsmażamy pokrojone łodygi brokuła i cebulę.

Dodajemy różyczki brokuła, przykrywamy patelnię pokrywą na 2-3 min. Następnie dodajemy kuskus, czubrycę, mieszamy i doprawiamy, pieprzem, chili i na samym końcu solą. Smak powinien być wyrazisty, ostry.

Gołąbki: na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Na bardzo dużej patelni rozgrzewany ok. 3 łyżki oleju, delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem). Następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem, do czasu aż kapusta będzie bardzo miękka, ok. 30 min. W międzyczasie gołąbki odwracamy, bulion powinien się zredukować. Takie gołąbki można podawać tylko z posypanym koperkiem, lub z ulubionym sosem, np. pieczarkowym.

Rada: jeśli przygotujecie podwójną porcję gołąbków, można je po podsmażeniu przełożyć do brytfanki i piec w piekarniku.

Gołąbki z kaszą i brokułem. Sposób na przełamanie klasyki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d27tilf
d27tilf
d27tilf
d27tilf
Więcej tematów
d27tilf

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj