Gołąbki z kaszą i brokułem. Sposób na przełamanie klasyki
Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na bezmięsne gołąbki z farszem z kaszy kuskus i brokuła. Danie nie jest mdle dzięki wyrazistym przyprawom.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- mała kapusta włoska,
- 1 mały brokuł,
- 1 duża biała cebula,
- 300 g kaszy kuskus pełnoziarnistej
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- chili świeżo mielona,
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw czubryca zielona,
- olej rzepakowy,
Ponadto:
- bulion ok. 1 szklanki,
- koperek
Kapusta: w dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
Z kapusty wycinamy głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście delikatnie odciągamy i stopniowo po 2-3 szt. sparzamy po kilka min, powinny być miękkie, przekładamy na cedzak.
Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy gruby nerw.
Farsz: do garnka przekładamy kuskus w woreczkach (na opakowaniu jest zaznaczone, żeby kuskus przesypać z woreczka, jednak tutaj tego nie robimy), zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Pozostawiamy na ok. 5 min, do czasu aż kasza nam spęcznieje, wypełni woreczek. Wyjmujemy z wody, będzie al dente.
Brokuł oczyszczamy, od łodygi oddzielamy różyczki, które jeszcze dzielimy na bardzo małe części. Łodygę (część tą najbardziej stwardniałą obieramy) kroimy na mniejsze kawałki, następnie miksujemy za pomocą robota na małe kawałeczki. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 5 łyżek oleju na którym podsmażamy pokrojone łodygi brokuła i cebulę.
Dodajemy różyczki brokuła, przykrywamy patelnię pokrywą na 2-3 min. Następnie dodajemy kuskus, czubrycę, mieszamy i doprawiamy, pieprzem, chili i na samym końcu solą. Smak powinien być wyrazisty, ostry.
Gołąbki: na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Na bardzo dużej patelni rozgrzewany ok. 3 łyżki oleju, delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem). Następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem, do czasu aż kapusta będzie bardzo miękka, ok. 30 min. W międzyczasie gołąbki odwracamy, bulion powinien się zredukować. Takie gołąbki można podawać tylko z posypanym koperkiem, lub z ulubionym sosem, np. pieczarkowym.
Rada: jeśli przygotujecie podwójną porcję gołąbków, można je po podsmażeniu przełożyć do brytfanki i piec w piekarniku.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze