Klasyczna mizeria. Trudno o lepszy dodatek do letniego obiadu
Mizeria to nic innego jak pokrojone w kostkę lub plasterki ogórki wymieszane z jogurtem naturalnym albo śmietaną. Do tego trochę soli, pieprzu i orzeźwiający, wprost idealny na lato dodatek do obiadu gotowy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Surówki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ogórki obrać, odciąć końcówki. Zetrzeć na tarce jarzynowej na ostrzu do ogórków lub pokroić w cienkie plasterki. Posolić.
- Zostawić na 1/2 godziny, aż puszczą sok. Sok zlać. Dodać cukier, pieprz mielony, sok z cytryny. Wsypać koper. Dodać śmietanę. Wymieszać. Doprawić.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl