Trwa ładowanie...
d13ud9k
16-07-2018 13:07

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Przepis z 1895 roku

Przepis

Ciasto drożdżowe, które zawsze jest pulchne, miękkie i zachowuje świeżość przez kilka dni. - Zawsze się zastanawiam, dlaczego nawet te z najlepszych cukierni na drugi dzień są już twarde i nie smakują tak dobrze. Od kiedy poznałam tajniki pieczenia udanego ciasta drożdżowego, to nie ukrywam, że sama wolę się zabrać za jego przygotowanie - pisze autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

d13ud9k
2.9
(72 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Przepisy tradycyjne
Źródło: Przepisy tradycyjne
Składniki
  • 100 g cukru
  • 3 szt jajek
  • 250 ml mleka
  • 450 g mąki pszennej typ 450
  • 40 g drożdży
  • 80 g masła
  • mąka do podsypania ciasta podczas jego wyrabiania
  • ulubione owoce: wiśnie, porzeczka, śliwka, morela

Kruszonka:

  • 60 g mąki
  • 30 g cukru
  • 30 g masła
Przepis

Zaczynam od kruszonki. Do miękkiego masła dodaję cukier i wszystko ugniatam palcami. Dodaję mąkę i dłońmi wyrabiam kruszonkę. Zajmie to ok 10 minut.

Drożdże rozczyniam w ciepłym mleku. Dodaję łyżkę cukru i lekko mieszam. Odstawiam rozczyn na ok. 10 minut. Jajka i cukier miksuję do momentu, aż powstanie lekka bladożółta masa. Do ubitych jajek wsypuję mąkę, wlewam też rozczyn z drożdży i wszystko mieszam delikatnie za pomocą łopatki. Jak już masa jest w miarę jednolita zaczynam mieszać ją rękoma. Nie ugniatam nic mocno, po prostu mieszam ciasto ręką. Pod koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Zostawiam je pod przykryciem i w ciepłym miejscu. (Swoją drogą babcia pokazała mi fajny sposób: trzeba nagrzać w garnku trochę wody i przykryć go pokrywką "do góry nogami". Na tak ułożonej pokrywce możemy ustawić miskę z naszym ciastem, które będzie ładnie rosło). Wyrośnięte ciasto lekko zbijam ręką, podsypuję odrobiną mąką - dzięki temu odchodzi od dłoni. Smaruję foremki masłem i wykładam ciasto, które zapełnia mniej więcej 1/3 foremki. Wykładam na ciasto owoce. W ostatnim kroku posypuję drożdżówkę kruszonką i odstawiam foremkę na kolejne 30 minut. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni. Wkładam ciasto na 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzam za pomocą patyczka czy środek jest dobrze upieczony.

Zobacz też: chaczapuri

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Przepis z 1895 roku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

164
48

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d13ud9k
d13ud9k
d13ud9k
d13ud9k
Więcej tematów
d13ud9k