Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Przepis z 1895 roku
Ciasto drożdżowe, które zawsze jest pulchne, miękkie i zachowuje świeżość przez kilka dni. - Zawsze się zastanawiam, dlaczego nawet te z najlepszych cukierni na drugi dzień są już twarde i nie smakują tak dobrze. Od kiedy poznałam tajniki pieczenia udanego ciasta drożdżowego, to nie ukrywam, że sama wolę się zabrać za jego przygotowanie - pisze autorka bloga "Przepisy tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 100 g cukru
- 3 szt jajek
- 250 ml mleka
- 450 g mąki pszennej typ 450
- 40 g drożdży
- 80 g masła
- mąka do podsypania ciasta podczas jego wyrabiania
- ulubione owoce: wiśnie, porzeczka, śliwka, morela
Kruszonka:
- 60 g mąki
- 30 g cukru
- 30 g masła
Zaczynam od kruszonki. Do miękkiego masła dodaję cukier i wszystko ugniatam palcami. Dodaję mąkę i dłońmi wyrabiam kruszonkę. Zajmie to ok 10 minut.
Drożdże rozczyniam w ciepłym mleku. Dodaję łyżkę cukru i lekko mieszam. Odstawiam rozczyn na ok. 10 minut. Jajka i cukier miksuję do momentu, aż powstanie lekka bladożółta masa. Do ubitych jajek wsypuję mąkę, wlewam też rozczyn z drożdży i wszystko mieszam delikatnie za pomocą łopatki. Jak już masa jest w miarę jednolita zaczynam mieszać ją rękoma. Nie ugniatam nic mocno, po prostu mieszam ciasto ręką. Pod koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Zostawiam je pod przykryciem i w ciepłym miejscu. (Swoją drogą babcia pokazała mi fajny sposób: trzeba nagrzać w garnku trochę wody i przykryć go pokrywką "do góry nogami". Na tak ułożonej pokrywce możemy ustawić miskę z naszym ciastem, które będzie ładnie rosło). Wyrośnięte ciasto lekko zbijam ręką, podsypuję odrobiną mąką - dzięki temu odchodzi od dłoni. Smaruję foremki masłem i wykładam ciasto, które zapełnia mniej więcej 1/3 foremki. Wykładam na ciasto owoce. W ostatnim kroku posypuję drożdżówkę kruszonką i odstawiam foremkę na kolejne 30 minut. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni. Wkładam ciasto na 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzam za pomocą patyczka czy środek jest dobrze upieczony.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze