Trwa ładowanie...
d45yrkb
13-08-2019 12:33

Porzeczkowiec z bezą

Przepis

Dzisiaj w roli głównej czerwona porzeczka. Można ją wykorzystać w wielu dolegliwościach. Między innymi robiąc napary z ich liści. Owoce można również suszyć. Pani Alina z bloga "Gotuj ze mną" poleca jednak pyszne ciasto z czerwoną porzeczką i bezą.

d45yrkb
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki

Spód

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Owoce

Beza

  • 5 białek
  • 250 g cukru drobnego
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Przepis

Z podanych składników zarobić ciasto. Wyłożyć blaszkę 25/28 cm papierem do pieczenia. Rozłożyć równo ciasto, wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ponakłuwać widelcem i zapiec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyjąć i lekko przestudzić.

Białka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dosypywać partiami cukier. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. wymieszać.

Owoce wsypać do miseczki wymieszać z mąką ziemniaczaną. Rozłożyć równomiernie na cieście. Następnie wyłożyć bezę i wygładzić. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na najniższy poziom. Następnie obniżyć temperaturę na 60 stopni, włączyć termoobieg i zapiekać jeszcze 10 minut. Lekko uchylić piekarnik i dalej suszyć do wystygnięcia. Gotowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Porzeczkowiec z bezą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45yrkb
d45yrkb
d45yrkb
d45yrkb
Więcej tematów
d45yrkb