Porzeczkowiec z bezą
Dzisiaj w roli głównej czerwona porzeczka. Można ją wykorzystać w wielu dolegliwościach. Między innymi robiąc napary z ich liści. Owoce można również suszyć. Pani Alina z bloga "Gotuj ze mną" poleca jednak pyszne ciasto z czerwoną porzeczką i bezą.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Spód
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła, zimnego
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
Owoce
- 500-600 g obranych owoców czerwonej porzeczki
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Beza
- 5 białek
- 250 g cukru drobnego
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przepis
Z podanych składników zarobić ciasto. Wyłożyć blaszkę 25/28 cm papierem do pieczenia. Rozłożyć równo ciasto, wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ponakłuwać widelcem i zapiec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyjąć i lekko przestudzić.
Przepis
Białka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dosypywać partiami cukier. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. wymieszać.
Przepis
Owoce wsypać do miseczki wymieszać z mąką ziemniaczaną. Rozłożyć równomiernie na cieście. Następnie wyłożyć bezę i wygładzić. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na najniższy poziom. Następnie obniżyć temperaturę na 60 stopni, włączyć termoobieg i zapiekać jeszcze 10 minut. Lekko uchylić piekarnik i dalej suszyć do wystygnięcia. Gotowe