Porzeczkowiec z bezą

Dzisiaj w roli głównej czerwona porzeczka. Można ją wykorzystać w wielu dolegliwościach. Między innymi robiąc napary z ich liści. Owoce można również suszyć. Pani Alina z bloga "Gotuj ze mną" poleca jednak pyszne ciasto z czerwoną porzeczką i bezą.

Ciasto z czerwoną porzeczką i beząCiasto z czerwoną porzeczką i bezą
Alina Jasińska

Spód

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Owoce

Beza

  • 5 białek
  • 250 g cukru drobnego
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przepis

Z podanych składników zarobić ciasto. Wyłożyć blaszkę 25/28 cm papierem do pieczenia. Rozłożyć równo ciasto, wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ponakłuwać widelcem i zapiec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyjąć i lekko przestudzić.

Przepis

Białka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dosypywać partiami cukier. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. wymieszać.

Przepis

Owoce wsypać do miseczki wymieszać z mąką ziemniaczaną. Rozłożyć równomiernie na cieście. Następnie wyłożyć bezę i wygładzić. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na najniższy poziom. Następnie obniżyć temperaturę na 60 stopni, włączyć termoobieg i zapiekać jeszcze 10 minut. Lekko uchylić piekarnik i dalej suszyć do wystygnięcia. Gotowe

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca