Trwa ładowanie...
d2cnfso
28-10-2017 10:25

Ciasto pani Walewska. Warstwowa pychotka do kawy

Przepis

Pani Walewska, zwana również pychotką to obłędne w smaku ciasto. Całkiem łatwe do przygotowania, pięknie prezentuje się na stole i zbiera same pochwały. Przepis prosto z bloga "Just my delicious".

d2cnfso
4.9
(54 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-5

Okazja:
www.justmydelicious.com
Źródło: www.justmydelicious.com
Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • 200 g lekko schłodzonego masła
  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Beza:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa budyniowa:

  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
Przepis

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, śmietanę, żółtka i masło wyrób na jednolite ciasto, które nie przywiera do dłoni. Wyłóż nim dwie równej wielkości blaszki pokryte papierem do pieczenia. Białka na bezę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz mąkę. Każdy blat ciasta posmaruj dżemem (po 200 g na każdy blat), obsyp orzechami i pokryj masą bezową. Piecz w 180 stopniach C przez około 40-50 minut.

Połowę mleka odlej i wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem pudrem i żółtkami. Resztę mleka zagotuj, a następnie dodaj do niego mleko wymieszane z pozostałymi składnikami (bez masła). Mieszaj cały czas na małym lub średnim ogniu do czasu, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Gdy budyń wystygnie, utrzyj masło na jasną i puszystą masę, do której cały czas miksując, dodawaj stopniowo ostudzony budyń. Gotową masę wyłóż na jeden z upieczonych i ostudzonych blatów ciasta i już.
Zobacz także: chrupiące churros z czekoladą
src="https://d.wpimg.pl/1134751450-1920092489/churros.jpg"/>

Więcej przepisów na ciasta i desery Pauliny Krajewskiej w książce "Delicje i Łakocie".
src="https://d.wpimg.pl/576205196--193871776/okladka-ksiazki.jpg"/>

Polecamy wideo: tort czekoladowy z mascarpone

Ciasto pani Walewska. Warstwowa pychotka do kawy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

23
14

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj