Ciasto pani Walewska. Warstwowa pychotka do kawy
Pani Walewska, zwana również pychotką to obłędne w smaku ciasto. Całkiem łatwe do przygotowania, pięknie prezentuje się na stole i zbiera same pochwały. Przepis prosto z bloga "Just my delicious".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-5 |
Okazja: |
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 4 żółtka
- 200 g lekko schłodzonego masła
- 400 g dżemu z czarnej porzeczki
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Beza:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa:
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 200 g masła
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, śmietanę, żółtka i masło wyrób na jednolite ciasto, które nie przywiera do dłoni. Wyłóż nim dwie równej wielkości blaszki pokryte papierem do pieczenia. Białka na bezę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz mąkę. Każdy blat ciasta posmaruj dżemem (po 200 g na każdy blat), obsyp orzechami i pokryj masą bezową. Piecz w 180 stopniach C przez około 40-50 minut.
Połowę mleka odlej i wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem pudrem i żółtkami. Resztę mleka zagotuj, a następnie dodaj do niego mleko wymieszane z pozostałymi składnikami (bez masła). Mieszaj cały czas na małym lub średnim ogniu do czasu, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Gdy budyń wystygnie, utrzyj masło na jasną i puszystą masę, do której cały czas miksując, dodawaj stopniowo ostudzony budyń. Gotową masę wyłóż na jeden z upieczonych i ostudzonych blatów ciasta i już.
Zobacz także: chrupiące churros z czekoladą
src="https://d.wpimg.pl/1134751450-1920092489/churros.jpg"/>
Więcej przepisów na ciasta i desery Pauliny Krajewskiej w książce "Delicje i Łakocie".
src="https://d.wpimg.pl/576205196--193871776/okladka-ksiazki.jpg"/>
Polecamy wideo: tort czekoladowy z mascarpone
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze