Ciasto pani Walewska. Warstwowa pychotka do kawy

Pani Walewska, zwana również pychotką to obłędne w smaku ciasto. Całkiem łatwe do przygotowania, pięknie prezentuje się na stole i zbiera same pochwały. Przepis prosto z bloga "Just my delicious".

Ciasto pani Walewska. Warstwowa pychotka do kawyCiasto pani Walewska. Warstwowa pychotka do kawy
Paulina Krajewska

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • 200 g lekko schłodzonego masła
  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Beza:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa budyniowa:

  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła

Przepis

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, śmietanę, żółtka i masło wyrób na jednolite ciasto, które nie przywiera do dłoni. Wyłóż nim dwie równej wielkości blaszki pokryte papierem do pieczenia. Białka na bezę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz mąkę. Każdy blat ciasta posmaruj dżemem (po 200 g na każdy blat), obsyp orzechami i pokryj masą bezową. Piecz w 180 stopniach C przez około 40-50 minut.

Przepis

Połowę mleka odlej i wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem pudrem i żółtkami. Resztę mleka zagotuj, a następnie dodaj do niego mleko wymieszane z pozostałymi składnikami (bez masła). Mieszaj cały czas na małym lub średnim ogniu do czasu, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Gdy budyń wystygnie, utrzyj masło na jasną i puszystą masę, do której cały czas miksując, dodawaj stopniowo ostudzony budyń. Gotową masę wyłóż na jeden z upieczonych i ostudzonych blatów ciasta i już.
Zobacz także: chrupiące churros z czekoladą

Przepis

Więcej przepisów na ciasta i desery Pauliny Krajewskiej w książce "Delicje i Łakocie".

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia