Kruche ciasto z czerwoną porzeczką

Proste w przygotowaniu ciasto, które zawsze się udaje. Możemy je przygotować ze świeżymi lub mrożonymi owocami. Zamiast porzeczek można użyć malin, jagód czy śliwek. W każdej wersji smakuje doskonale.

Kruche ciasto z czerwoną porzeczkąKruche ciasto z czerwoną porzeczką
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 6 żółtek
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ekstrakt waniliowy lub aromat
  • masło do posmarowania formy

Piana:

  • 6 białek
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Owoce:

Przepis

  • Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wsyp do miski i wymieszaj.
  • Następnie dodaj masło, żółtka, ekstrakt waniliowy i zagnieć jednolite ciasto.
  • Podziel je na dwie części. ¼ ciasta zamroź.
  • Formę (24 x 35 cm) posmaruj masłem i wyłóż większą porcją ciasta.
  • Następnie piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra–dół), aż spód się zarumieni.
  • Gdy ciasto się piecze, umyj porzeczki. Lekko wilgotne posyp mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
  • Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle miksując mikserem na dużych obrotach.
  • Na końcu wsyp łyżkę mąki ziemniaczanej i ponownie zmiksuj.
  • Na gorące ciasto wyłóż owoce. Równomiernie przykryj je warstwą ubitej piany. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach zamrożone wcześniej ciasto i posyp nim pianę. 10. Tak przygotowane ponownie wstaw do piekarnika.
  • Piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra–dół).
  • Letnie ciasto oprósz cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości