Trwa ładowanie...
d1dc7z9
18-07-2021 11:11

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką

Przepis

Proste w przygotowaniu ciasto, które zawsze się udaje. Możemy je przygotować ze świeżymi lub mrożonymi owocami. Zamiast porzeczek można użyć malin, jagód czy śliwek. W każdej wersji smakuje doskonale.

d1dc7z9
3.9
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Kulinarna Wiola
Źródło: Kulinarna Wiola
Składniki
  • 3 szklanki mąki
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 6 żółtek
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ekstrakt waniliowy lub aromat
  • masło do posmarowania formy

Piana:

  • 6 białek
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Owoce:

Przepis
  • Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wsyp do miski i wymieszaj.
  • Następnie dodaj masło, żółtka, ekstrakt waniliowy i zagnieć jednolite ciasto.
  • Podziel je na dwie części. ¼ ciasta zamroź.
  • Formę (24 x 35 cm) posmaruj masłem i wyłóż większą porcją ciasta.
  • Następnie piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra–dół), aż spód się zarumieni.
  • Gdy ciasto się piecze, umyj porzeczki. Lekko wilgotne posyp mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
  • Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle miksując mikserem na dużych obrotach.
  • Na końcu wsyp łyżkę mąki ziemniaczanej i ponownie zmiksuj.
  • Na gorące ciasto wyłóż owoce. Równomiernie przykryj je warstwą ubitej piany. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach zamrożone wcześniej ciasto i posyp nim pianę. 10. Tak przygotowane ponownie wstaw do piekarnika.
  • Piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra–dół).
  • Letnie ciasto oprósz cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z książki Wioletty Wójcik "Kulinarna Wiola. Najlepsze przepisy"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kruche ciasto z czerwoną porzeczką
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1dc7z9
d1dc7z9
d1dc7z9
d1dc7z9
Więcej tematów
d1dc7z9