Kruche ciasto z czerwoną porzeczką
Proste w przygotowaniu ciasto, które zawsze się udaje. Możemy je przygotować ze świeżymi lub mrożonymi owocami. Zamiast porzeczek można użyć malin, jagód czy śliwek. W każdej wersji smakuje doskonale.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- 3 szklanki mąki
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- 6 żółtek
- ½ szklanki cukru pudru
- ekstrakt waniliowy lub aromat
- masło do posmarowania formy
Piana:
- 6 białek
- ¾ szklanki cukru pudru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Owoce:
- 70 dag czerwonej porzeczki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
- Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wsyp do miski i wymieszaj.
- Następnie dodaj masło, żółtka, ekstrakt waniliowy i zagnieć jednolite ciasto.
- Podziel je na dwie części. ¼ ciasta zamroź.
- Formę (24 x 35 cm) posmaruj masłem i wyłóż większą porcją ciasta.
- Następnie piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra–dół), aż spód się zarumieni.
- Gdy ciasto się piecze, umyj porzeczki. Lekko wilgotne posyp mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle miksując mikserem na dużych obrotach.
- Na końcu wsyp łyżkę mąki ziemniaczanej i ponownie zmiksuj.
- Na gorące ciasto wyłóż owoce. Równomiernie przykryj je warstwą ubitej piany. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach zamrożone wcześniej ciasto i posyp nim pianę. 10. Tak przygotowane ponownie wstaw do piekarnika.
- Piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra–dół).
- Letnie ciasto oprósz cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki Wioletty Wójcik "Kulinarna Wiola. Najlepsze przepisy"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze