Porzeczki
Latem trwa sezon na porzeczki. Warto korzystać z okazji póki świeże owoce są dostępne na rynku i zajadać się nimi w każdej postaci. Porzeczki nadają się na przetwory, a ich właściwości zdrowotne są nieocenione.
Owoce te wywodzą się z obszarów Europy i Azji o umiarkowanym klimacie. Występują w trzech kolorach: czerwonym, czarnym oraz mało popularnym – białym.
Szczególnie cenne dla zdrowia są witaminy i rzadkie mikroelementy zawarte w czarnej porzeczce. W 100 g owoców znajduje się średnio 7,9 g błonnika i 100-300 mg witaminy C. Są również źródłem witaminy B1, B2, B6, PP, K, prowitaminy A, biotyny, kwasu foliowego oraz soli mineralnych: potasu, sodu, żelaza, wapnia, związków siarki i magnezu. Dostarczają rzadkich mikroelementów m.in. chloru, cynku, miedzi, boru, jodu, kobaltu, molibdenu i manganu.
Porzeczki czerwone i białe mają słodko-kwaśny aromatyczny smak. Zawierają dużo pektyn, co m.in. skutecznie spowalnia wchłanianie cukrów. Jest to istotne dla chorych na cukrzycę. Ponadto zalecane są w reumatyzmie, zaparciach, kolkach, dolegliwościach serca i zapobieganiu tworzenia się kamieni żółciowych.
Porzeczka występuje w Polsce w kilku odmianach. Są powszechnie uprawiane na plantacjach i w małych, przydomowych ogródkach. Porzeczka daje cenne owoce, nadające się do spożycia na świeżo lub do przetworów: galaretek, dżemów, win i soków. Kwaskowata konfitura porzeczkowa nadaje się także jako dodatek do polędwiczek wieprzowych czy piersi kaczki. Można nimi również faszerować kurczaka, indyka lub schabowe roladki. Świetnie komponują się one z majerankiem, ziołami czy ostrymi przyprawami takimi jak kolorowy pieprz.
Z tych smakowitych owoców przygotować można orzeźwiający chłodnik, kisiel lub pudding. Jeśli chcemy cieszyć się jej smakiem przez cały rok, warto zrobić owocowe zapasy na zimę. Zamrożone nie stracą cennych witamin, wciąż zachowując dużą ilość wartościowych składników. Oprócz samych owoców, w kuchni można również wykorzystywać liście porzeczek. Zawierają one olejek eteryczny, który używany jako przyprawa może całkowicie odmienić smak dania.
Właściwości lecznicze porzeczek, wyjątkowy smak i niska kaloryczność owoców powinny zachęcać do tego, aby były zdecydowanie bardziej doceniane w trakcie lata i nie tylko.