Trwa ładowanie...
d4djg4s
21-03-2021 10:13

Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami. Przepis krok po kroku

Przepis

Kiedy zbliża się wiosna mamy ochotę na lżejsze dania pełne świeżych warzyw. Świetnym pomysłem może być delikatna zupa jarzynowa z mięsnymi klopsikami. Przepis jest bardzo prosty.

d4djg4s
3.4
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1,5 litra warzywnego bulionu
  • 500 g młodej kapusty białej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży ziemniak
  • 2 łyżki masła
  • garść świeżego szpinaku
  • koperek
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 ml kremówki (opcjonalnie)

Klopsiki:

  • 400 g mięsa mielonego np.wieprzowego
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta ostrej papryki
Przepis
  • Warzywa oczyścić i pokroić w słupki.
  • Wrzucić do bulionu, dodać masło i gotować 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  • Klopsiki: mięso mielone połączyć z pozostałymi składnikami, doprawić o smaku solą, pieprzem i papryką.
  • Odstawić na 10 minut. Uformować małe klopsiki.
  • Klopsiki wrzucić do zupy i gotować przez ok. 8 minut. Dodać koperek i szpinak.
  • Przed podaniem zupę można zabielić kremówką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami. Przepis krok po kroku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4djg4s
d4djg4s
d4djg4s
d4djg4s
Więcej tematów
d4djg4s