Zupa włoska w chlebku
Włosi słyną nie tylko z makaronu, pizzy czy lodów. We włoskiej kuchni znajdziemy również wiele pysznych zup. Ewa Wachowicz poleca przepyszna zupę pełną warzyw z mięsną wkładką. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Podana w chlebku będzie ozdobą stołu.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
● 3 kawałki kiełbasy wieprzowej
● 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
● 1 cebula
● 1 marchewka
● 1 ziemniak
● 3 ząbki czosnku
● 3 pomidory malinowe
● 1 szklanka wina białego wytrawnego
● 1 l bulionu jarzynowego
● 2 liście laurowe
● 1 puszka fasoli białej
● 2 garście szpinaku
● sól
● pieprz
Składniki
Do podania:
● 4 nieduże chlebki (jak do żurku)
● parmezan
● natka pietruszki
Przepis
Kiełbasę pokroić w plastry. Podsmażyć w garnku na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić cebulę i warzywa (pokrojone w kostkę). Po chwili dodać posiekany czosnek. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Dorzucić obrane i pokrojone w kostkę pomidory (sam miąższ, bez środków).
Przepis
Podlać winem. Gdy alkohol odparuje, wlać wywar jarzynowy. Doprawić liściem laurowym. Przykryć i gotować do miękkości. Pod koniec dorzucić odcedzoną fasolkę oraz szpinak. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
Przepis
Podawać w wydrążonych chlebkach. Udekorować wiórkami parmezanu i natką pietruszki.