Trwa ładowanie...
d1wx2gq
d1wx2gq

Zupa włoska w chlebku

Przepis

Włosi słyną nie tylko z makaronu, pizzy czy lodów. We włoskiej kuchni znajdziemy również wiele pysznych zup. Ewa Wachowicz poleca przepyszna zupę pełną warzyw z mięsną wkładką. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Podana w chlebku będzie ozdobą stołu.

1.9
(9 głosów)
Oceń:
d1wx2gq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Zupa włoska w chlebku
Archiwum prywatne
Składniki

● 3 kawałki kiełbasy wieprzowej
● 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
● 1 cebula
● 1 marchewka
● 1 ziemniak
● 3 ząbki czosnku
● 3 pomidory malinowe
● 1 szklanka wina białego wytrawnego
● 1 l bulionu jarzynowego
● 2 liście laurowe
● 1 puszka fasoli białej
● 2 garście szpinaku
● sól
● pieprz

Do podania:
● 4 nieduże chlebki (jak do żurku)
● parmezan
● natka pietruszki

Przepis

Kiełbasę pokroić w plastry. Podsmażyć w garnku na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić cebulę i warzywa (pokrojone w kostkę). Po chwili dodać posiekany czosnek. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Dorzucić obrane i pokrojone w kostkę pomidory (sam miąższ, bez środków).

Podlać winem. Gdy alkohol odparuje, wlać wywar jarzynowy. Doprawić liściem laurowym. Przykryć i gotować do miękkości. Pod koniec dorzucić odcedzoną fasolkę oraz szpinak. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.

Podawać w wydrążonych chlebkach. Udekorować wiórkami parmezanu i natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa włoska w chlebku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1wx2gq

Podziel się opinią

2
2
Share
d1wx2gq
d1wx2gq
d1wx2gq
d1wx2gq
d1wx2gq