Paluchy drożdżowe. Przepyszny dodatek do kremowych zup
Drożdżowe paluchy to smaczna i łatwa do przygotowania przekąska. Będą świetnie pasować do kremowych zup oraz sałatek. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz, a nie pożałujecie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
⦁ 350 g mąki
⦁ 15 g świeżych drożdży
⦁ 200 ml ciepłej wody
⦁ 1 łyżeczka cukru
⦁ 1 łyżeczka soli
⦁ 1 łyżka oleju rzepakowego
Do posypania:
⦁ czarnuszka
⦁ sezam
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Posłodzić i wlać odrobinę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 10-15 minut.
Posolić i wlać olej. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto. Ponownie przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto przełożyć na stolnicę obficie posypaną mąką. Zagnieść. Podzielić na 10 mniej więcej równych części. Zrobić wałeczki, skręcić i zaparzyć (we wrzątku wystarczy 15 sekund). Wyłowić i ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać czarnuszką oraz sezamem. Piec przez 12-15 minut w temp. 200 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze