Trwa ładowanie...
d1yvk4o
d1yvk4o

Paluchy drożdżowe. Przepyszny dodatek do kremowych zup

Przepis

Drożdżowe paluchy to smaczna i łatwa do przygotowania przekąska. Będą świetnie pasować do kremowych zup oraz sałatek. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz, a nie pożałujecie.

2.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
Paluchy drożdżowe
Archiwum prywatne
Składniki

⦁ 350 g mąki
⦁ 15 g świeżych drożdży
⦁ 200 ml ciepłej wody
⦁ 1 łyżeczka cukru
⦁ 1 łyżeczka soli
⦁ 1 łyżka oleju rzepakowego

Do posypania:
czarnuszka
⦁ sezam

Przepis

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Posłodzić i wlać odrobinę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 10-15 minut.

Posolić i wlać olej. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto. Ponownie przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto przełożyć na stolnicę obficie posypaną mąką. Zagnieść. Podzielić na 10 mniej więcej równych części. Zrobić wałeczki, skręcić i zaparzyć (we wrzątku wystarczy 15 sekund). Wyłowić i ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać czarnuszką oraz sezamem. Piec przez 12-15 minut w temp. 200 st. C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Paluchy drożdżowe. Przepyszny dodatek do kremowych zup
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d1yvk4o
d1yvk4o
d1yvk4o
d1yvk4o
Więcej tematów
d1yvk4o