Paluchy drożdżowe. Przepyszny dodatek do kremowych zup
Drożdżowe paluchy to smaczna i łatwa do przygotowania przekąska. Będą świetnie pasować do kremowych zup oraz sałatek. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz, a nie pożałujecie.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
⦁ 350 g mąki
⦁ 15 g świeżych drożdży
⦁ 200 ml ciepłej wody
⦁ 1 łyżeczka cukru
⦁ 1 łyżeczka soli
⦁ 1 łyżka oleju rzepakowego
Składniki
Do posypania:
⦁ czarnuszka
⦁ sezam
Przepis
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Posłodzić i wlać odrobinę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 10-15 minut.
Przepis
Posolić i wlać olej. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto. Ponownie przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto przełożyć na stolnicę obficie posypaną mąką. Zagnieść. Podzielić na 10 mniej więcej równych części. Zrobić wałeczki, skręcić i zaparzyć (we wrzątku wystarczy 15 sekund). Wyłowić i ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać czarnuszką oraz sezamem. Piec przez 12-15 minut w temp. 200 st. C.