Trwa ładowanie...
d8n2xdc
27-11-2019 08:12

Pomidory faszerowane mięsem mielonym

Przepis

Chcesz wiedzieć, jak jeść lekko, smacznie i zdrowo? Jak poprawić sylwetkę, a przy tym mieć siłę do codziennej aktywności, a nawet do intensywnych treningów? Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego, udowadnia, że zdrowe odżywianie nie jest trudne i nie wymaga wielkich nakładów finansowych oraz godzin spędzonych w kuchni. Wypróbuj pomysł na prosty i pyszny obiad. Pomidory podajemy z ryżem, kaszą bulgur, jęczmienną lub gryczaną.

d8n2xdc
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 7 pomidorów (670 g)
  • 450 g łopatki wieprzowej lub innego mięsa
  • 70 g sera mozzarella
  • 40 g cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • papryka słodka i ostra, sól i pieprz do smaku
Przepis

Mięso zmielić, cebulę pokroić w kostkę. Obsmażyć na patelni, nie dodając żadnego tłuszczu. Doprawić, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę i łyżkę natki. Z pomidorów ściąć wierzch i ostrożnie łyżką wydrążyć środek. Wypełnić farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (górna i dolna grzałka) na około 30 minut. Pod koniec posypać startym serem i zapiekać, aż ser się roztopi. Przed podaniem posypać natką.

Pozostałości z pomidorów wykorzystuję najczęściej do szakszuki lub blenduję, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek, zioła i mam pyszny sos pomidorowy

Więcej inspoiracji na pyszne i zdrowe dania znajdziecie w książce Svetlany Ovsyankiny "Fit przepisy od baletnicy"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pomidory faszerowane mięsem mielonym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d8n2xdc
d8n2xdc
d8n2xdc
d8n2xdc
Więcej tematów
d8n2xdc