Pomidory faszerowane mięsem mielonym
Chcesz wiedzieć, jak jeść lekko, smacznie i zdrowo? Jak poprawić sylwetkę, a przy tym mieć siłę do codziennej aktywności, a nawet do intensywnych treningów? Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego, udowadnia, że zdrowe odżywianie nie jest trudne i nie wymaga wielkich nakładów finansowych oraz godzin spędzonych w kuchni. Wypróbuj pomysł na prosty i pyszny obiad. Pomidory podajemy z ryżem, kaszą bulgur, jęczmienną lub gryczaną.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Mięso zmielić, cebulę pokroić w kostkę. Obsmażyć na patelni, nie dodając żadnego tłuszczu. Doprawić, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę i łyżkę natki. Z pomidorów ściąć wierzch i ostrożnie łyżką wydrążyć środek. Wypełnić farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (górna i dolna grzałka) na około 30 minut. Pod koniec posypać startym serem i zapiekać, aż ser się roztopi. Przed podaniem posypać natką.
Przepis
Pozostałości z pomidorów wykorzystuję najczęściej do szakszuki lub blenduję, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek, zioła i mam pyszny sos pomidorowy