Pomidory faszerowane mięsem mielonym
Chcesz wiedzieć, jak jeść lekko, smacznie i zdrowo? Jak poprawić sylwetkę, a przy tym mieć siłę do codziennej aktywności, a nawet do intensywnych treningów? Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego, udowadnia, że zdrowe odżywianie nie jest trudne i nie wymaga wielkich nakładów finansowych oraz godzin spędzonych w kuchni. Wypróbuj pomysł na prosty i pyszny obiad. Pomidory podajemy z ryżem, kaszą bulgur, jęczmienną lub gryczaną.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
Mięso zmielić, cebulę pokroić w kostkę. Obsmażyć na patelni, nie dodając żadnego tłuszczu. Doprawić, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę i łyżkę natki. Z pomidorów ściąć wierzch i ostrożnie łyżką wydrążyć środek. Wypełnić farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (górna i dolna grzałka) na około 30 minut. Pod koniec posypać startym serem i zapiekać, aż ser się roztopi. Przed podaniem posypać natką.
Pozostałości z pomidorów wykorzystuję najczęściej do szakszuki lub blenduję, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek, zioła i mam pyszny sos pomidorowy
Więcej inspoiracji na pyszne i zdrowe dania znajdziecie w książce Svetlany Ovsyankiny "Fit przepisy od baletnicy"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze