Naleśniki z kaszą gryczaną, twarogiem i szpinakiem
Naleśniki możemy jeść na tysiąc sposobów. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad czy deser. Wytrawny farsz z kaszy gryczanej, twarogu i szpinaku posmakuje nawet niejadkom. Możemy go użyć zarówno do klasyczny naleśników z mąki pszennej, jak również naleśników gryczanych czy pełnoziarnistych. Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie na blogu "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 100 ml kaszy gryczanej palonej
- 200 g oczyszczonego i umytego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 300 g sera białego półtłustego
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- gałka muszkatołowa
- masło
- olej rzepakowy
Na głębokiej patelni (może być w garnku z grubym dnem) roztopić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową, wrzucić liście szpinaku. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki "złapały" masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać. Kaszę wsypać do garnka, wlać 150 ml wody, lekko osolić, dodać 1/2 łyżki masła, przykryć. Garnek postawić na dużym ogniu. Gdy się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować 20 minut.
Ser rozdrobnić. Wymieszać ser z kaszą i szpinakiem. Doprawić solą i pieprzem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze