Trwa ładowanie...
dkxl5a4
21-01-2020 12:46

Naleśniki z kaszą gryczaną, twarogiem i szpinakiem

Przepis

Naleśniki możemy jeść na tysiąc sposobów. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad czy deser. Wytrawny farsz z kaszy gryczanej, twarogu i szpinaku posmakuje nawet niejadkom. Możemy go użyć zarówno do klasyczny naleśników z mąki pszennej, jak również naleśników gryczanych czy pełnoziarnistych. Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie na blogu "Królestwo Garów".

dkxl5a4
3.4
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 100 ml kaszy gryczanej palonej
  • 200 g oczyszczonego i umytego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g sera białego półtłustego
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • gałka muszkatołowa
  • masło
  • olej rzepakowy
Przepis

Na głębokiej patelni (może być w garnku z grubym dnem) roztopić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową, wrzucić liście szpinaku. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki "złapały" masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać. Kaszę wsypać do garnka, wlać 150 ml wody, lekko osolić, dodać 1/2 łyżki masła, przykryć. Garnek postawić na dużym ogniu. Gdy się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować 20 minut.
Ser rozdrobnić. Wymieszać ser z kaszą i szpinakiem. Doprawić solą i pieprzem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Naleśniki z kaszą gryczaną, twarogiem i szpinakiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dkxl5a4
dkxl5a4
dkxl5a4
dkxl5a4
Więcej tematów
dkxl5a4