Z tym przepisem wyjdzie miękki i soczysty. Schab pieczony z sosem borówkowo-chrzanowym
Zanim zabierzemy się za pieczenie schabu, musimy odpowiednio przygotować mięso. W tym celu porządnie nacieramy je olejem i przyprawami. Pieczony schab to doskonały pomysł na uroczysty świąteczny obiad. Natomiast po wystudzeniu nadaje się na kanapki. W obu wersjach smakuje wyśmienicie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Schab umyć, osuszyć natrzeć majerankiem, solą, pieprzem i olejem. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Zamarynowane mięso włożyć do brytfanki, obłożyć ćwiartkami obranych jabłek, wlać sok jabłkowy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 st. C przez około 1,5 godz.
Mięso co jakiś czas skrapiać wytworzonym sosem, by nie było suche.
Przygotować sos. Chrzan, majonez, borówki wymieszać.
Wystudzony schab pokroić w plastry, wyłożyć na półmisek, polać sosem borówkowym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze