Trwa ładowanie...
d12cji3
d12cji3

Świąteczny makowiec z serem

Przepis

- Pyszny makowiec z serem na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki. Makowiec udekorowałam mleczną czekoladą i cukrowymi gwiazdkami - pisze Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".

2.3
(12 głosów)
Oceń:
d12cji3
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Zdjęcie
Mała Cukierenka
Składniki

Spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki śmietany

Masa makowa:

  • 1 duża puszka gotowej masy makowej 850 g
  • 4 żółtka
  • 5 białek
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2-3 krople aromatu migdałowego

Masa serowa:

  • 1 kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 12 proc. lub 18 proc.
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wierzch:

  • 80 g mlecznej czekolady
  • złote gwiazdki cukrowe
Przepis

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przesiać cukier puder, dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, 1 łyżeczkę śmietany i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze 1 łyżeczkę śmietany (ja dodałam 2 łyżeczki śmietany do ciasta).

Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki (blaszka 25x35 cm wyłożona papierem do pieczenie) i ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut.

Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 15-18 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.

Do miski przełożyć ser, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, ekstrakt waniliowy, śmietanę i wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

Do drugiej miski przełożyć mak z puszki, dodać żółtka, aromat i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.

Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem na sztywno. Do masy makowej dodać połowę białek i wymieszać szpatułką. Dodać pozostałą pianę z białek, wymieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć połowę masy makowej, robiąc takie kleksy. Następnie wylać masę serową i na wierzch wyłożyć pozostałą masę makową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 st. C na funkcji góra-dół przez około 70 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto wstawić na całą noc do lodówki.

Czekoladę połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Przelać ją do foliowego woreczka, odciąć brzeg i na wierzchu ciasta zrobić paseczki. Ciasto ozdobić cukrowymi gwiazdkami.

Świąteczny makowiec z serem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

49
10
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d12cji3
d12cji3
d12cji3
d12cji3
d12cji3