Świąteczny makowiec z serem
- Pyszny makowiec z serem na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki. Makowiec udekorowałam mleczną czekoladą i cukrowymi gwiazdkami - pisze Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki śmietany
Masa makowa:
- 1 duża puszka gotowej masy makowej 850 g
- 4 żółtka
- 5 białek
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2-3 krople aromatu migdałowego
Masa serowa:
- 1 kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
- 180 g cukru
- 4 jajka
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 12 proc. lub 18 proc.
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wierzch:
- 80 g mlecznej czekolady
- złote gwiazdki cukrowe
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przesiać cukier puder, dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, 1 łyżeczkę śmietany i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze 1 łyżeczkę śmietany (ja dodałam 2 łyżeczki śmietany do ciasta).
Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki (blaszka 25x35 cm wyłożona papierem do pieczenie) i ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut.
Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 15-18 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.
Do miski przełożyć ser, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, ekstrakt waniliowy, śmietanę i wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
Do drugiej miski przełożyć mak z puszki, dodać żółtka, aromat i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.
Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem na sztywno. Do masy makowej dodać połowę białek i wymieszać szpatułką. Dodać pozostałą pianę z białek, wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć połowę masy makowej, robiąc takie kleksy. Następnie wylać masę serową i na wierzch wyłożyć pozostałą masę makową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 st. C na funkcji góra-dół przez około 70 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
Czekoladę połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Przelać ją do foliowego woreczka, odciąć brzeg i na wierzchu ciasta zrobić paseczki. Ciasto ozdobić cukrowymi gwiazdkami.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze