Makowiec śnieżny
Makowiec w tym wydaniu skradnie serce każdego łasucha. Przepyszny przekładaniec pięknie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Biszkopt jasny:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I:
- 25 dag maku mielonego
- 10 dag cukru kryształu
- 3 białka
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki słodkiego mleka
- olejek migdałowy
- 20 dag bakalii (rodzynki, płatki migdalowe, kostka z ananasa lub papai)
Masa II:
- 1/2 l śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2-3 łyżki cukru pudru.
Masa III:
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 15 dag orzechów mielonych
- 1/2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- spirytus (do smaku)
Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni C. ok. 30-40 min.
Masa I:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i smażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy.
Masa II:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem, dodając letnią żelatynę. Wymieszać.
Masa III:
Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać zółtka, przestudzone orzechy i spiryrtus.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt - masa I - masa II - masa III - polewa.
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze