Trwa ładowanie...
d1bcpow
d1bcpow

Makowiec na kruchym spodzie

Przepis

Przepyszna wersja makowca na kruchym cieście. Jest to doskonała propozycja na świąteczny stół.

4.0
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Makowiec na kruchym spodzie
123RF
Składniki

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru pudru

Masa:

  • 4 jajka
  • rodzynki, posiekane orzechy, migdały, skórka pomarańczowa (po 3 łyżki)
  • 100 g cukru
  • 1 puszka maku (900 g)
  • 1 mała puszka moreli w zalewie
  • 2 łyżki kaszy manny
Przepis
  • Składniki na ciasto szybko zagnieć, z ciasta uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i odłóż na ok 60 minut do lodówki.
  • Tortownicę o wymiarach 23 x 34 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  • schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i wylep nim dno foremki. Wyrównaj, ponakłuwaj widelcem.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Wstaw ciasto na 15 minut, wyjmij i ostudź.
  • Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj mak z puszki, bakalie i kaszę, znów wymieszaj.
  • Masę makową wyłóż na ciasto w tortownicy, na to połóż połówki osączonych z zalewy moreli.
  • Piecz ok. 50 min. w 180 st. C.

Przepis dodał użytkownik grazynka604

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Makowiec na kruchym spodzie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
Więcej tematów
d1bcpow