Trwa ładowanie...
d42zv3k
d42zv3k

Makowiec z masą kawową

Przepis

Znudził ci się tradycyjny makowiec? Wypróbuj nasz przepis na aromatyczne ciasto makowo-kawowe.

4.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Makowiec z masą kawową
123RF
Składniki
  • mąka 1 i 1/2 szkl.
  • mak 1 szkl.
  • cukier 3/4 szkl.
  • jajek 6 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • tłuszcz do posmarowania blaszki
  • masa kawowa
  • cukier 1/2 szkl.
  • margaryna 20 dag
  • żółtko 1 szt.
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
Przepis

Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ubitych jajek, delikatnie wymieszać. Mak sparzyć, wysuszyć, zemleć, dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto wlać do posmarowanej tłuszczem blaszki. Piec w temp. 170 st. C przez ok 30 minut. Masa kawowa: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtko, ucierając. Kawę zaparzyć w 50 ml wody, ostudzić i wlewać do masy, ubijając. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć masą. Dowolnie udekorować.

Przepis dodał użytkownik oliwkowa

Makowiec z masą kawową
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d42zv3k
d42zv3k
d42zv3k
d42zv3k
d42zv3k