Trwa ładowanie...
d1b7c9l
d1b7c9l

Makowiec Ani

Przepis

Jaki powinien być idealny makowiec? Ciężki, wilgotny i aromatyczny. zapomnij o wysuszony placku z makiem. Wypróbuj przepis naszej użytkowniczki na przepyszne bożonarodzeniowe ciacho.

4.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Makowiec Ani
123
Składniki
  • 1/4 kg mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka

Masa makowa:

  • 70 dag maku (dwukrotnie zmielonego)
  • 10 jajek
  • 30 dag masła (u mnie Kasia)
  • 3 łyżki miodu
  • 35 dag cukru pudru
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • bakalie

Polewa:

  • 3 białe czekolady (u mnie Wedel)
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki mleka
  • owoce kandyzowane (u mnie Bakalland)
Przepis

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Blachę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wylepiamy ciastem. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy masło. Kiedy masa się połączy dodajemy stopniowo zmielony mak, bakalie, miód, olejek migdałowy (ilość wg gustu), krupczatkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą makową. Całość wykładamy na ciasto. Całość pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 st. C. Ciasto studzimy. Masło, czekoladę i mleko wkładamy do rondelka. Wszystkie składniki podgrzewamy do momentu dokładnego połączenia. Gotową polewą smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy owocami kandyzowanymi.

Przepis dodał użytkownik FascynacjeAni

Makowiec Ani
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1b7c9l
d1b7c9l
d1b7c9l
d1b7c9l
d1b7c9l