Makowiec Ani
Jaki powinien być idealny makowiec? Ciężki, wilgotny i aromatyczny. zapomnij o wysuszony placku z makiem. Wypróbuj przepis naszej użytkowniczki na przepyszne bożonarodzeniowe ciacho.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 1/4 kg mąki
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
Polewa:
- 3 białe czekolady (u mnie Wedel)
- 10 dag masła
- 2 łyżki mleka
- owoce kandyzowane (u mnie Bakalland)
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Blachę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wylepiamy ciastem. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy masło. Kiedy masa się połączy dodajemy stopniowo zmielony mak, bakalie, miód, olejek migdałowy (ilość wg gustu), krupczatkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą makową. Całość wykładamy na ciasto. Całość pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 st. C. Ciasto studzimy. Masło, czekoladę i mleko wkładamy do rondelka. Wszystkie składniki podgrzewamy do momentu dokładnego połączenia. Gotową polewą smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy owocami kandyzowanymi.
Przepis dodał użytkownik FascynacjeAni
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze