Makowiec z jabłkami i kakao
Delikatny makowiec z dodatkiem kakao i jabłek sprawdzi się nie tylko podczas świąt, ale również jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Jest niezwykle wilgotny, mięciutki i cudownie pachnie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto :
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 200 g masła
- 2 łyżki śmietany
- 16 g cukru waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
Masa :
- 6 jajek
- 3 łyżeczki kakao
- 25 dkg maku
- 30 dkg cukru pudru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 0,5 kg jabłek
- 10-12 łyżeczek grysiku
- 15 dag masła
- do smaku rodzynki
- Polewa gotowa czekoladowo-orzechowa
Z mąki, cukru, cukru waniliowego, śmietany, masła, jajek i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto gotowe jest, jeśli składniki się ze sobą połączą, nie należy wyrabiać ciasta za długo bo będzie twarde. Gotowe wkładamy na ok. 30 min. do lodówki. Ciasto rozwałkujemy.
Wykładamy nim blachę do pieczenia i nakłuwamy widelcem, a następnie wkładamy do piekarnika na 5-7 min i lekko podpiekamy. Następnie nakładamy masę.
Mak zaparzyć a następnie przemielić w maszynce. Cukier utrzeć z masłem, dodawać po jednym żółtku i ciągle ucierać. Dodawać po łyżce maku, grysiku oraz proszek do pieczenia i kakao. Jabłka umyć, obrać i
zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka dodać do ciasta, rodzynki oraz pianę z białek. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe wyłożyć na ciasto i piec w temp. 180 st. C ok. 30-40 min. Gotowe polać polewą.
Przepis dodał użytkownik IKM
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze