Trwa ładowanie...
d3nu9s5
d3nu9s5

Makowiec zawijany

Przepis

Makowiec to obowiązkowy element wigilijnej uczty. Każda gospodyni ma swój sposób na przygotowanie tego pysznego ciasta. Z naszym przepisem na pewno ci się uda. Makowiec wyjdzie niezwykle aromatyczny i mięciutki.

3.3
(9 głosów)
Oceń:
d3nu9s5
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Składniki
  • 1 kg mąki
  • 250 g cukru
  • 150 g masła,
  • 4 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 50 g rodzynek
  • skórka pomarańczowa
  • cukier waniliowy

Masa:

  • ok. 1 kg gotowej masy makowej
  • 4 białka
  • 100 g masła
  • olejek migdałowy
Przepis

Drożdże rozcieramy z kilkoma łyżeczkami cukru w letnim mleku i odstawiamy w ciepłe miejsce. Szklankę mąki zalewamy szklanką wrzącego mleka i mieszamy, a gdy przestygnie, dolewamy zaczyn drożdżowy, znów mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Żółtka ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Topimy w garnku masło. Gdy ciasto podrośnie, a masło ostygnie, łączymy ze sobą ciasto, żółtka, resztę mleka i mąki oraz skórkę pomarańczową i rodzynki. Starannie wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy, aby wyrosło. Do gotowej masy makowej dodajemy masło i ubite na sztywno białka.

Gdy ciasto podwoi swą objętość, wałkujemy je i rozsmarowujemy na nim masę makową. Zwijamy. Podwijamy pod spód końce i brzegi. Kładziemy my na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez 45 minut. Makowiec zawijany jest gotowy!

Przepis dodał użytkownik maraz86

Makowiec zawijany
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3nu9s5
d3nu9s5
d3nu9s5

d3nu9s5
d3nu9s5
d3nu9s5