Makowiec zawijany
Makowiec to obowiązkowy element wigilijnej uczty. Każda gospodyni ma swój sposób na przygotowanie tego pysznego ciasta. Z naszym przepisem na pewno ci się uda. Makowiec wyjdzie niezwykle aromatyczny i mięciutki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 1 kg mąki
- 250 g cukru
- 150 g masła,
- 4 żółtka
- 500 ml mleka
- 50 g drożdży
- 50 g rodzynek
- skórka pomarańczowa
- cukier waniliowy
Masa:
- ok. 1 kg gotowej masy makowej
- 4 białka
- 100 g masła
- olejek migdałowy
Drożdże rozcieramy z kilkoma łyżeczkami cukru w letnim mleku i odstawiamy w ciepłe miejsce. Szklankę mąki zalewamy szklanką wrzącego mleka i mieszamy, a gdy przestygnie, dolewamy zaczyn drożdżowy, znów mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Żółtka ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Topimy w garnku masło. Gdy ciasto podrośnie, a masło ostygnie, łączymy ze sobą ciasto, żółtka, resztę mleka i mąki oraz skórkę pomarańczową i rodzynki. Starannie wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy, aby wyrosło. Do gotowej masy makowej dodajemy masło i ubite na sztywno białka.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, wałkujemy je i rozsmarowujemy na nim masę makową. Zwijamy. Podwijamy pod spód końce i brzegi. Kładziemy my na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez 45 minut. Makowiec zawijany jest gotowy!
Przepis dodał użytkownik maraz86
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze