Makowiec zawijany

Makowiec to obowiązkowy element wigilijnej uczty. Każda gospodyni ma swój sposób na przygotowanie tego pysznego ciasta. Z naszym przepisem na pewno ci się uda. Makowiec wyjdzie niezwykle aromatyczny i mięciutki.

Makowiec zawijanyMakowiec zawijany

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 250 g cukru
  • 150 g masła,
  • 4 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 50 g rodzynek
  • skórka pomarańczowa
  • cukier waniliowy

Masa:

  • ok. 1 kg gotowej masy makowej
  • 4 białka
  • 100 g masła
  • olejek migdałowy

Przepis

Drożdże rozcieramy z kilkoma łyżeczkami cukru w letnim mleku i odstawiamy w ciepłe miejsce. Szklankę mąki zalewamy szklanką wrzącego mleka i mieszamy, a gdy przestygnie, dolewamy zaczyn drożdżowy, znów mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Żółtka ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Topimy w garnku masło. Gdy ciasto podrośnie, a masło ostygnie, łączymy ze sobą ciasto, żółtka, resztę mleka i mąki oraz skórkę pomarańczową i rodzynki. Starannie wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy, aby wyrosło. Do gotowej masy makowej dodajemy masło i ubite na sztywno białka.

Przepis

Gdy ciasto podwoi swą objętość, wałkujemy je i rozsmarowujemy na nim masę makową. Zwijamy. Podwijamy pod spód końce i brzegi. Kładziemy my na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez 45 minut. Makowiec zawijany jest gotowy!

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀