Trwa ładowanie...
d36g9o4
23-10-2019 17:11

Sałatka z piersi kaczki

Przepis

Sałatka z piersią kaczki, pomidorkami koktajlowymi, fasolką szparagową i orzechami nerkowca to propozycja na elegancką kolację we dwoje lub świąteczny stół.

d36g9o4
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki

SAŁATKA I KACZKA

  • 4 piersi z kaczki
  • 1 opakowanie roszponki Fit&Easy
  • 200 g żółtej fasolki szparagowej
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • czarny pieprz do smaku
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli

SOS WINEGRET MALINOWO-ORZECHOWY I MARYNATA

  • 4 łyżki octu malinowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • czarny pieprz do smaku
  • 4 łyżki octu balsamicznego z sosem sojowym
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • szczypta soli
Przepis

Marynata. Mieszamy ze sobą ocet balsamiczny z sosem sojowym, 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki oleju z orzechów laskowych. Przyprawiamy to pieprzem i solą. Solą i pieprzem doprawiamy także piersi z kaczki, które wkładamy do naszej marynaty. Dbamy o to, aby zakryła ona mięso i wstawiamy wszystko do lodówki na 2 godziny lub całą noc.

W osolonej wodzie gotujemy al dente fasolkę szparagową pozbawioną ogonków. Potem odcedzamy ją i zanurzamy w lodowatej wodzie i ponownie odcedzamy.

W tym momencie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Mieszamy ze sobą 3 łyżki miodu, cukier puder oraz ½ łyżeczki soli. Na koniec dodajemy orzechy nerkowca i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Układamy je na papierze do pieczenia w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą. Wstawiamy je delikatnie do piekarnika na 3 minuty i studzimy.

Sos winegret. Łączymy ze sobą ocet malinowy, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki oleju z orzechów włoskich, sól oraz pieprz.

Na mocno nagrzanej patelni kładziemy piersi z kaczki skórką do dołu (odsączone i osuszone). Następnie zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 6 minut aż wytopimy tłuszcz. Dalej przekładamy piersi na drugą stronę i podsmażamy kolejne 4 minuty. Tak przygotowane piersi umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 200 stopniach przez 8 minut.

Po wyjęciu piersi, już po 1 minucie, kroimy je na plastry.
Przygotujemy talerze na podanie. Kładziemy na nich roszponkę, fasolkę szparagową, orzechy nerkowca, pomidorki, kaczkę i rozdrobnioną cebulę. Już przed samym podaniem, polewamy wszystko sosem winegret. Smacznego!

Przepis poleca czosnekwpomidorach.pl

Sałatka z piersi kaczki
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
Więcej tematów
d36g9o4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj