Sałatka z piersi kaczki
Sałatka z piersią kaczki, pomidorkami koktajlowymi, fasolką szparagową i orzechami nerkowca to propozycja na elegancką kolację we dwoje lub świąteczny stół.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
SAŁATKA I KACZKA
- 4 piersi z kaczki
- 1 opakowanie roszponki Fit&Easy
- 200 g żółtej fasolki szparagowej
- 16 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- czarny pieprz do smaku
- 200 g orzechów nerkowca
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
SOS WINEGRET MALINOWO-ORZECHOWY I MARYNATA
- 4 łyżki octu malinowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
- czarny pieprz do smaku
- 4 łyżki octu balsamicznego z sosem sojowym
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
- szczypta soli
Marynata. Mieszamy ze sobą ocet balsamiczny z sosem sojowym, 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki oleju z orzechów laskowych. Przyprawiamy to pieprzem i solą. Solą i pieprzem doprawiamy także piersi z kaczki, które wkładamy do naszej marynaty. Dbamy o to, aby zakryła ona mięso i wstawiamy wszystko do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
W osolonej wodzie gotujemy al dente fasolkę szparagową pozbawioną ogonków. Potem odcedzamy ją i zanurzamy w lodowatej wodzie i ponownie odcedzamy.
W tym momencie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Mieszamy ze sobą 3 łyżki miodu, cukier puder oraz ½ łyżeczki soli. Na koniec dodajemy orzechy nerkowca i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Układamy je na papierze do pieczenia w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą. Wstawiamy je delikatnie do piekarnika na 3 minuty i studzimy.
Sos winegret. Łączymy ze sobą ocet malinowy, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki oleju z orzechów włoskich, sól oraz pieprz.
Na mocno nagrzanej patelni kładziemy piersi z kaczki skórką do dołu (odsączone i osuszone). Następnie zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 6 minut aż wytopimy tłuszcz. Dalej przekładamy piersi na drugą stronę i podsmażamy kolejne 4 minuty. Tak przygotowane piersi umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 200 stopniach przez 8 minut.
Po wyjęciu piersi, już po 1 minucie, kroimy je na plastry.
Przygotujemy talerze na podanie. Kładziemy na nich roszponkę, fasolkę szparagową, orzechy nerkowca, pomidorki, kaczkę i rozdrobnioną cebulę. Już przed samym podaniem, polewamy wszystko sosem winegret. Smacznego!
Przepis poleca czosnekwpomidorach.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze