Trwa ładowanie...
dp8aylx
dp8aylx

Wędzona pierś z kaczki. Soczysta i delikatna domowa wędlina

Przepis

"Mój pomysł na domową wędlinę. Tak przygotowana pierś z kaczki jest soczysta, pachnąca, a przede wszystkim dużo, dużo zdrowsza niż sklepowe wędliny. Doskonała zarówno na kanapki, jak i na rodzinne uroczystości" - pisze autorka bloga "Krylowa kuchnia".

2.3
(6 głosów)
Oceń:
dp8aylx
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Wędzona pierś z kaczki
Krylowa Kuchnia
Wędzona pierś z kaczki
Składniki
  • 2 kg piersi z kaczki
  • 2 łyżeczka soli peklującej
  • 4 łyżeczka soli kuchennej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 litry zimnej przegotowanej wody
Przepis

Piersi umyć i osuszyć. Do wody dodać wszystkie przyprawy i obrane posiekane w plasterki ząbki czosnku. Piersi zalać marynatą i zostawić w niej na trzy dni. Następnie wyciągnąć piersi z zalewy i osuszać przez jeden dzień (inaczej piersi będą się gotować nie wędzić). Wędzić w wędzarni przez 6 godzin pilnując temperatury - musi wynosić 60 stopni C. Do wędzenia użyliśmy jabłoni i zrębków wędzarniczych. Tak przygotowanej wędliny już nie parzę.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Wędzona pierś z kaczki. Soczysta i delikatna domowa wędlina
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Główne składniki
dp8aylx

Podziel się opinią

2
2
Share
dp8aylx
dp8aylx

dp8aylx
dp8aylx
dp8aylx