Wędzona pierś z kaczki. Soczysta i delikatna domowa wędlina
"Mój pomysł na domową wędlinę. Tak przygotowana pierś z kaczki jest soczysta, pachnąca, a przede wszystkim dużo, dużo zdrowsza niż sklepowe wędliny. Doskonała zarówno na kanapki, jak i na rodzinne uroczystości" - pisze autorka bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Piersi umyć i osuszyć. Do wody dodać wszystkie przyprawy i obrane posiekane w plasterki ząbki czosnku. Piersi zalać marynatą i zostawić w niej na trzy dni. Następnie wyciągnąć piersi z zalewy i osuszać przez jeden dzień (inaczej piersi będą się gotować nie wędzić). Wędzić w wędzarni przez 6 godzin pilnując temperatury - musi wynosić 60 stopni C. Do wędzenia użyliśmy jabłoni i zrębków wędzarniczych. Tak przygotowanej wędliny już nie parzę.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze