Fasolka szparagowa z parmezanem i panko. Prosto, szybko i smacznie
Fasolkę szparagową możemy kupić przez cały rok. Jednak to właśnie latem smakuje ona najlepiej. Młode strączki świetnie komponują się z bułka tarta podsmażoną na maśle. Warto jednak trochę zaszaleć i przygotować fasolkę nieco inaczej. Przepis na fasolkę z parmezanem i panko znajdziecie na blogu "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- 500 g młodej fasolki szparagowej
- 100 g panko
- 100 g startego parmezanu
- sól
- Fasolkę obierz ze strony, gdzie jest ogonek i opłucz na sicie. Gotuj w osolonym wrzątku aż będzie al dente. Odcedź na sicie.
- Na patelnię z grubym dnem wsyp panko i podgrzewaj na sporym ogniu, aż zacznie się rumienić. Wtedy przełóż na patelnię fasolkę i posyp połową parmezanu. Wymieszaj i przełóż na talerz. Posyp resztą parmezanu. Możesz posypać jeszcze pieprzem, jeżeli to ma być samodzielne danie.
- My jedliśmy ją z krewetkami i chorizo z patelni, z dodatkiem grzanek z bagietki. Ostrość chorizo nam wystarczyła i całość skomponowała się w bardzo przyjemne danie.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze